Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 3. 2014,
11.18

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 27. 3. 2014, 11.18

8 let, 3 mesece

Steven Seagal ljubi Putina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji akcijski zvezdnik je podprl rusko zasedbo Krima, Vladimir Putin pa je njegov brat.

Lahko bi rekli, da ima vsak diktator ima svojega Dennisa Rodmana, ki je postal simbol nekdanjih zvezdnikov, ki se prodajo nepriljubljenim svetovnim voditeljem. Če je Rodman zaradi izjav, da je korejski despot Kim Džong Un prijeten človek, pristal na kliniki za odvajanje od alkohola, Stevena Seagala še niso obtožili jemanja nedovoljenih substanc zaradi izjav o Putinu.

Najboljši voditelj na svetu Nekdanji zvezdnik akcijskih filmov in mojster borilnih veščin je namreč postal dober prijatelj Vladimirja Putina. Rusijo je obiskal že lani, ko sta skupaj s predsednikom – tudi ljubiteljem borilnih veščin – po Rusiji promovirala program treninga borilnih veščin za otroke.

Ob vrnitvi v ZDA je Washington Postu dejal, da Putina "pozna dovolj dobro, da ve, da je eden najboljših voditeljev na svetu, če ne celo največji živeči voditelj". Imenoval ga je celo za svojega brata.

Turneja po moskovskih telovadnicah Letos se je v Rusijo vrnil ravno v času krize v Ukrajini. Tudi tokrat je sodeloval v promociji telovadbe, čeprav v zadnjih letih res ni vzgled človeka v formi. Vladimir Putin se je namreč odločil, da bo svoj narod spravil v formo in je ponovno oživel masovni telovadni program Pripravljen za delo in obrambo, ki ga je v tridesetih letih preteklega stoletja začel nihče drug kot Josip Stalin. S programom naj bi Ruse spodbudil, da bi postali bolj fizično aktivni. S Seagalom sta tako obiskala nekaj telovadnic v Moskvi.

Zasedba Krima razumljiva

Hkrati pa se je nekdanji akcijski junak, ki nikoli ni veljal ravno za intelektualca, v ruskih medijih na veliko razlagal svoj pogled na ukrajinsko krizo in je postal pravi zunanjepolitični analitik. Kot je dejal, so lažna poročanja ameriških in evropskih medijev, da so Rusi zavzeli ukrajinske vojaške baze na Krimu.

Dejal je tudi, da tako kot je bilo v Južni Osetiji leta 2008, je bila tudi na Krimu ruska vojska v vlogi mirovnih sil. Ameriško in evropsko kritiko zavzetja Krima je označil za "idiotsko propagando v pomoč predsedniku Obami".

"Želja po zaščiti rusko govorečih ljudi na Krimu, njihovega premoženja in vojaške baze v Sevastopolu, je popolnoma razumljiva," je dejal za časopis Rossiskaya Gazeta.

Če bo treba, bo postal Rus To ni bilo prvič, da je 61-letni Seagal komentiral rusko politiko. Pretekli mesec so ga kot udeleženca okrogle mize povabili na televizijsko postajo Russia Today, ki oddaja v angleškem, španskem in arabskem jeziku, da bi komentiral situacijo v Rusiji.

Tudi tam je kritiziral ameriške in evropske medije, češ da lažejo, ter hvalil Putina: "Ni ga strah vstati in narediti to, kar je treba."

Lahko bi postal Rus Da bi še malce pihal na rusko dušo, je tudi izjavil, da čeprav ljubi ZDA, ni nemogoče, da bi nekoč, tako kot francoski igralec Gerard Depardieu, postal ruski državljan.

Kot nekdanji član elitne specialne enote Tjulnji in namestnik šerifa, ki je po ameriških ulicah v resničnostnem šovu lovil zlikovce, je zdaj Steven Seagal po poročanju Global Posta postal celo predstavnik ruske orožarske industrije v Ameriki.

Seagal, po političnem prepričanju republikanec, bi rad šel tudi po stopinjah akcijskega kolega Arnolda Schwarzeneggerja in bi rad kandidiral za guvernerja Arizone.

Ne spreglejte