Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
11. 12. 2015,
9.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

nafta

Petek, 11. 12. 2015, 9.12

8 let, 5 mesecev

Sovraštvo med IS in Al Asadom se konča pri nafti

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Potem ko sta se Turčija in Rusija medsebojno obtožili, da kupujeta nafto, ki jo prodaja Islamska država (IS), so ZDA razkrile, da je med kupci tudi sirski režim, proti kateremu se islamisti borijo.

IS vsak mesec trguje z nafto – to dobi na naftnih poljih, ki jih je zasedla v Siriji in Iraku –, vredno do 40 milijonov dolarjev (okoli 36,5 milijona evrov). Velik del nafte po trditvah visokega predstavnika ameriškega finančnega ministrstva Adama Szubina proda režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, del pa jo prodajajo v Turčijo, piše Jutarnji list.

"IS veliko nafte proda Al Asadovemu režimu," je izjavil Szubin. "Čeprav se skušajo medsebojno poklati, pa kljub temu sodelujejo v trgovini, vredni na milijone. Količina, o kateri govorimo, in denar, ki ga omenjamo, sta ogromna," je dodal. Čeprav "daleč največjo količino" nafte IS proda Al Asadu, del pa jo porabijo na ozemljih pod nadzorom IS, je del konča tudi na kurdskih področjih in v Turčiji.

Medsebojne obtožbe Rusije in Turčije Da Turčija sodeluje v trgovino z nafto IS, je Ankaro prva obtožila Rusija, potem ko so turška letala na sirsko-turški meji sestrelila ruskega lovca. Moskva je vpletenosti v trgovino z nafto IS obtožila celo družino turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki pa Rusiji ni ostal dolžan in je sporočil, da ima dokaze o ruskem trgovanju z nafto IS.

IS je s prodajo nafte na črnem trgu zaslužila 500 milijonov dolarjev (okoli 456 milijonov evrov) ter iz bank v Siriji in Iraku ukradla do milijardo dolarjev (do 912 milijonov evrov), je še razkril Szubin.

Ne spreglejte