Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
8.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Edward Snowden

Četrtek, 10. 10. 2013, 8.46

8 let

Snowdnov oče prispel v Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Rusijo je prispel oče žvižgača Edwarda Snowdna. Želi se sestati s svojim sinom in izvedeti več o njegovi situaciji.

Lon Snowden je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prispel z letalom na moskovsko letališče Šeremetjevo. Na tem letališču je bil njegov sin, ki je svetu razkril umazane podrobnosti nadzora ameriških obveščevalcev nad telekomunikacijami doma in po svetu, ujet več kot mesec dni, dokler mu Rusija ni podelila začasnega azila in ga tako rešila pred izročitvijo ZDA.

"Tu sem, da izvem več o situaciji mojega sina," je Lon Snowden ob prihodu povedal novinarjem in dodal, da ga med drugim zanima, kakšno je sinovo zdravje in kakšne pravne možnosti so mu na voljo. "Če bo priložnost za to, vsekakor upam, da se bom lahko z njim srečal," je še dejal. Kot je pojasnil, v zadnjih mesecih nista v neposrednem stiku in "nima pojma", kakšni so sinovi načrti. Zato tudi ni prepričan, ali se namerava Snowden mlajši sploh še vrniti v ZDA. Na letališču je Lona Snowdna pričakal ruski odvetnik njegovega sina Anatolij Kučerena, ki je dejal, da bo Lon Snowden njegov "gost". Kako dolgo bo ostal v Rusiji, se še niso odločili.

Snowden se ne pojavlja v javnosti Edward Snowden je v Moskvo priletel iz Hongkonga 23. junija. Ker so mu ZDA preklicale potni list, je več tednov ostal ujet na tranzitnem območju letališča Šeremetjevo, medtem ko so ruske oblasti razmišljale, ali naj ga izročijo ZDA ali naj mu pomagajo. Letališče je končno zapustil 1. avgusta, potem ko je dobil začasni politični azil v Rusiji.

Od takrat se ne pojavlja v javnosti. Po besedah Kučerene 30-letni nekdanji pogodbeni analitik ameriške varnostne agencije NSA in obveščevalne agencije Cia živi na skrivni lokaciji, ker ga je strah, da ga bodo ZDA sicer izsledile.

Ne spreglejte