Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
29. 8. 2017,
6.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Severna Koreja raketa Japonska Kim Jong Un

Torek, 29. 8. 2017, 6.32

6 let, 6 mesecev

Ena najhujših provokacij do zdaj: severnokorejska raketa preletela Japonsko #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Severna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severna Koreja je v torek zjutraj nekaj pred 6. uro po tamkajšnjem času izstrelila balistično raketo, ki je preletela japonski otok Hokaido in padla v morje. Oblasti na otoku so sprožile alarm in pozvale ljudi, naj se umaknejo na varno.

Televizijske in radijske postaje na otoku so prekinile program in prebivalce posvarile zaradi izstreljene rakete. Ustavili so hitre vlake in prek zvočnikov v mestih ljudi opozorili na nevarnost.

Video: Planet TV


Footage of rocket alarm sirens in #Japan after #NorthKorea fired a missile that flew over #Hokkaido island. pic.twitter.com/H9lW1agD4q


Severna Koreja iz prve roke: "To je najbolj mračen, najbolj 'odbit' sistem na svetu" (video)

Kaj se dogaja v najbolj mračni državi na svetu, v kateri vlada obupna beda?

Takšno je življenje v socializmu #foto


Japonski premier obsodil severnokorejsko grožnjo

"Ta brezbrižna akcija je bila resna in groba grožnja našemu narodu," je dejal japonski premier Shinzo Abe, ki je po telefonu govoril z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Ta je izrazil stoodstotno podporo Japonski. Z Abejem sta se strinjala, da bo treba okrepiti pritisk na Severno Korejo.

Trump je v izjavi za javnost poudaril, da je Severna Koreja pokazala prezir do svojih sosed, vseh članic Združenih narodov in do minimalnih standardov sprejemljivega mednarodnega obnašanja. Dodal je, da bodo s tovrstnimi dejanji le še poglobili svojo izoliranost. "Odprte so vse možnosti," je sklenil.

Današnjo izstrelitev rakete je obsodilo več držav. Rusija je izrazila izjemno zaskrbljenost zaradi razmer v Severni Koreji zaradi tendence naraščanja napetosti. Zaskrbljeni so tudi v Južni Koreji, na Kitajskem in EU ter Avstraliji. Slovensko zunanje ministrstvo je na družbenem omrežju Twitter zapisalo, da podpira izredno zasedanje VS ZN.

Strokovnjaki menijo, da je Severna Koreja izstrelila raketo hwasong-12 srednjega dosega, s katero je pred časom grozila ameriškemu tihomorskemu otoku Guam. Gre za enega najbolj provokativnih raketnih poskusov, ki jih je do zdaj izvedel severnokorejski komunistični režim.

Južnokorejska vojska, ki ravno v tem času na Korejskem polotoku izvaja vojaške vaje skupaj z ZDA, je sporočila, da so Severni Korejci raketo izstrelili iz bližine Pjongjanga v torek zjutraj nekaj pred 6. uro po tamkajšnjem času oziroma nekaj minut pred 22. uro v ponedeljek zvečer po našem času.

Raketa je preletela okoli 2.700 kilometrov in dosegla nadmorsko višino 550 kilometrov. V morje je padla 1.180 kilometrov vzhodno od rta Erimo na otoku Hokaido, so sporočile japonske oblasti, ki rakete niso poskušale prestreči.

Kim Džong Un tretjič postal oče
Včeraj so se v javnosti pojavile tudi informacije, da je Ri Sol Džu, žena severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, februarja rodila njunega tretjega otroka, poroča Daily Mail. Lani se Ri Sol Džu dlje časa ni pojavljala v javnosti, zato so se že takrat začela pojavljati ugibanja, da je noseča.

 

"Vidimo tendenco k naraščanju napetosti in smo izredno zaskrbljeni zaradi razvoja dogodkov," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

Ocenil je, da so pri "provokaciji Pjongjanga v novo izstrelitev" imele vlogo obsežne južnokorejsko-ameriške vojaške vaje, ki so se začele 21. avgusta. V dvotedenskih vajah sodeluje več deset tisoč vojakov, Pjongjang pa v njih vidi provokacijo in vajo za invazijo na Severno Korejo.

Tudi Kitajska, je ocenila, da sta za naraščanje napetosti deloma krivi tudi ZDA in Južna Koreja. Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying je vse strani pozvala, naj se izogibajo provokacijam in ponovila poziv k dvojnemu moratoriju - Pjongjang k ustavitvi raketnih poskusov, ZDA in Južno Korejo pa k ustavitvi skupnih vojaških vaj.

Opozorila je, da ZDA in Južna Koreja "stalno izvajata skupne vojaške vaje, s katerimi izvajata vojaški pritisk na Severno Korejo". STA

Ne spreglejte