Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
9. 8. 2017,
6.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

12

Natisni članek

Severna Koreja raketa Donald Trump

Sreda, 9. 8. 2017, 6.39

6 let, 6 mesecev

Severna Koreja razmišlja o napadu na ozemlje ZDA

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

12

raketa, severna koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Režim v Pjongjangu je sporočil, da razmišlja o raketnem napadu na okolico Guama, ameriškega območja v Tihem oceanu, če bo Washington "nadaljeval provokacije".

Severna Koreja je sporočila, da razmišljajo o tem, da bi proti Guamu, kjer so v vojaški bazi Andersen nameščeni ameriški strateški bombniki, izstrelila raketo srednjega do dolgega dosega.

Sporočilo, posredovano prek državnih medijev, je prišlo le nekaj ur zatem, ko je predsednik ZDA Donald Trump Severni Koreji zagrozil z "ognjem in besom" ter "močjo, ki je ta svet še ni videl".

V ponedeljek so bombniki B-1B iz baze na Guamu sodelovali v deseturni letalski vaji, ki so jo ZDA izvedle skupaj z Južno Korejo in Japonsko.

Fotogalerija
1 / 8
Države pozivajo ZDA in Severno Korejo k zadržanosti

Nemčija in Avstralija sta danes pozvali ZDA in Severno Korejo k zadržanosti in zmanjšanju napetosti.

"Naraščajoče retorično zaostrovanje glede Korejskega polotoka spremljamo z veliko zaskrbljenostjo. Zato pozivamo vse strani k zadržanosti," je dejal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva. Po prepričanju Berlina vojaška opcija ne more biti odgovor v prizadevanjih za Jugovzhodno Azijo brez jedrskega orožja.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je medtem opozoril na katastrofalne posledice morebitnega konflikta s Severno Korejo. Kot edini način za soočenje s Pjongjangom je izpostavil "maksimalen gospodarski pritisk" ter pozdravil nove sankcije ZN. Glede slednjih je zagotovil, da jih bo Avstralija spoštovala. Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je opozorila na možnost, da bi se razmere lahko stopnjevale v resnejši konflikt. Vse strani je pozvala k zadržanosti.

STA

Združeni narodi so nedavno odobrili nove gospodarske sankcije proti Severni Koreji, ki jih je Pjongjang označil za "grobo kršitev naše suverenosti" in opozoril ZDA, da bodo "plačale ceno".

Pjongjang, ki je v vse hujšem (retoričnem) spopadu z Washingtonom, je julija testiral dve medcelinski raketi in zdaj trdi, da lahko doseže tudi celinsko ozemlje ZDA.

Mediji v ZDA pa so včeraj poročali, da je Severni Koreji uspelo narediti jedrsko konico, ki je dovolj majhna za namestitev na raketo.

Tillerson: Trump zgolj poslal sporočilo v Kimu razumljivem jeziku

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je danes pojasnil, da je ameriški predsednik Donald Trump s tem, ko je Pjongjangu zagrozil z ognjem in gnevom, zgolj uporabil jezik, ki bi ga severnokorejski voditelj Kim Jong-un razumel. Severna Koreja je sicer danes zagrozila z napadom na otok Guam v Tihem oceanu, kamor se je Tillerson danes odpravil.

"Za Severno Korejo bo bolje, da ne grozi več ZDA. Soočili se bodo z ognjem in gnevom, kakršnega svet ni videl," je povedal ameriški predsednik. To je dejal, potem ko je ameriški Washington Post na podlagi podatkov ameriške obrambne obveščevalne agencije (DIA) v torek poročal, da je Severni Koreji uspelo narediti jedrsko konico, ki je dovolj majhna za namestitev na raketo dolgega dosega.

Tillerson je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kasneje pojasnil, da Trump zgolj uporablja Kimu razumljiv jezik. "Predsednik Severni Koreji zgolj pošilja močno sporočilo v jeziku, ki ga Kim Jong-un razume, saj se zdi, da diplomatskega jezika ne razume," je dejal med letom na čezmorsko ozemlje Guam, kjer imajo ZDA svoja vojaška oporišča. STA

Ne spreglejte