Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2008,
12.11

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2008, 12.11

8 let, 1 mesec

Seul ponuja roko sprave Pjongjangu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi konservativni južnokorejski predsednik Lee Myung Bak je Severni Koreji danes predlagal obnovitev spravnih pogovorov.

Lee Myung Bak je še dejal, da je pripravljen uresničiti dogovora, podpisana na srečanjih voditeljev obeh Korej leta 2000 in 2007, in obubožani severni sosedi dostaviti pomoč v hrani. Gre za preobrat od Leejeve dosedanje politike do Pjongjanga. Konservativni Lee je ob nastopu položaja februarja letos napovedal, da bo temeljito preučil dogovora z minulih vrhunskih srečanj in se odločil, ali ju je vredno uresničiti. Nadaljnjo pomoč v hrani komunistični sosedi na severu pa je Lee pogojeval z napredkom v pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu. Pjongjang je njegove izjave razumel kot očitno klofuto severnokorejskemu voditelju Kim Jong Ilu, Lee pa si je prislužil oznake, kot sta "izdajalec" in "prilizovalec ZDA". 50.000 ton pomoči v hrani Lee je sicer že v minulih dneh naredil korake v smeri boljših odnosov s Pjongjangom, ko je izrazil pripravljenost na srečanje s Kim Jong Ilom ter Severni Koreji ponudil 50.000 ton pomoči v hrani. Užaljeni Pjongjang je njegovi ponudbi zavrnil in vztrajal, da mora najprej priznati dogovora z obeh vrhunskih srečanj.

Omenjena dogovora pozivata h krepitvi miru na še vedno strogo zastraženi meji med Korejama ter predvidevajo izvedbo obsežnih skupnih gospodarskih projektov, kot sta gradnja ladjedelnic in obnova propadlih železniških in cestnih povezav med državama.

Incident na meji Korak naprej v odnosih med Korejama pa je danes zasenčil incident, v katerem so severnokorejski vojaki ubili neko južnokorejsko turistko. Incident se je zgodil v priljubljenem letovišču, ki ga je na vzhodni obali Severne Koreje zgradila južnokorejska družba Hyundai. 53-letno žensko naj bi po navedbah južnokorejske agencije Yonhap ustrelili v nogo in prsni koš, ko je med jutranjim sprehodom po pomoti zašla na območje bližnje vojaške cone.

Ne spreglejte