Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija trojka Janis Varufakis Jean Claude Juncker

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 10.12

8 let

Se trojka poslavlja od Grkov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je grški finančni minister Janis Varufakis postavil pred vrata za Grke zloglasno trojko, naj bi se z ukinitvijo trojke strinjal tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

V petek je grški finančni minister Varufakis osupnil EU, ko je po srečanju s šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom zavrnil nadaljnje sodelovanje s tako imenovano trojko (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad).

Ker trojka zahteva zategovanje pasu, je postala zloglasna Za Grke in druge prezadolžene države (tudi za Slovenijo) je trojka zloglasna, čeprav je ta po bankrotu Grčije maja 2010 egejski državi priskočila na pomoč z ugodnimi posojili. V zameno za ugodna posojila z nizko obrestno mero pa trojka zahteva reforme, kar ni všeč večini Grkov.

Zato je Varufakisova teatralna prekinitev sodelovanja s trojko vpričo namrščenega Dijsselbloema veliko zadoščenje za Grke, še zlasti za tiste, ki jih je prizadelo zategovanje pasu.

Grki ne bi sodelovali s trojko, bi pa sodelovali z vsemi člani trojke No, nekaj dni pozneje se je Varufakis malce potegnil nazaj z besedami, da bo Grčija še naprej sodelovala z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko, Mednarodnim denarnim skladom in evrskimi državami. Kar pomeni, da bo sodelovala z institucijami, ki sestavljajo trojko.

Drugače povedano, pri zadnjih prekinitvah sodelovanja s trojko gre v veliki meri verjetno bolj za nekakšen poskus "izgona" ali odprave zloglasnega imena trojka oziroma za preoblikovanja načina sodelovanje z upniki kot dejansko popolno ukinitev trojke. Evropska komisija, ECB in MDS bodo namreč še vedno glavni in najpomembnejši grški upniki. In Grčija bo morala z njimi sodelovati.

Juncker priskočil na pomoč Ciprasu Z grškim predlogom ukinitve trojke (v smislu načina sodelovanja med glavnimi tremi grški upniki in Grčijo) se strinja tudi predsednik Evropske komisije Juncker, piše nemški časnik Handelsblatt.

Tako predstavniki trojke naj ne bi več potovali v Grčijo – prav ti obiski namreč v grški javnosti povzročajo precej jeze in nejevolje. Kot se govori v krogih Evropske komisije, je zdaj treba hitro najti alternativo za dozdajšnji način sodelovanja med upniki in Grčijo. Načeloma je tudi Nemčija za reformo trojke.

Tudi Juncker proti odpisu dolgov Grčiji Če je Juncker naklonjen odpravi trojke in tudi povišanju minimalne plače v Grčiji, pa je – tako kot vse evrske države ter ECB in MDS – proti delnemu odpisu dolgov.

Namestnica tiskovne predstavnice nemške vlade Christiane Wirtz je medtem dejala, da Nemčija kljub nasprotovanju Grčije vztraja pri trojki. "Ni razloga, da bi se oddaljili od tega preverjenega mehanizma," je povedala. Po njenih besedah tudi ni nikakršnih indicev, da bi se Evropska komisija nameravala odreči trojki.

Ne spreglejte