Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
12.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 17. 3. 2015, 12.42

7 let, 12 mesecev

Ruska Paris Hilton zbežala v tujino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zvezdnica Ksenija Sobčak je vidna predstavnica opozicije in hčerka Putinovega mentorja.

Leta 2011 je Financial Times objavil seznam Rusov prihodnosti. Na njem ni bilo Vladimirja Putina, bila pa sta njegova nekdanja partnerja pri judu in tajkuna Genadij Timčenko ter Arkadij Rotenberg , poleg njiju pa še protikorupcijski bloger Aleksej Navalni in medijska starleta Ksenija Sobčak.

Po umoru Borisa Nemcova je Ksenija Sobčak prejela grožnje s smrtjo. Najela je osebne varnostnike, a se je pred dnevi odločila, da bo raje "za nekaj časa" zapustila Rusijo. Njeno ime se naj bi pojavilo na zdaj že razvpitem seznamu za odstrel fantomskega morilca Ruslana. Sobčakova sicer zanika, da bi emigrirala, trdi le, da se je umaknila.

A kdo je sploh Ksenija Sobčak, da bi se njeno ime lahko pojavilo na seznamu morilca? Zgodba 33-letne lepotice je filmska. Samo podatek, da so o njeni poroki poročali tako v tračarskih kot resnih političnih časopisih, pove, da ni le svetlolasa lepotica in urednica novega ruskega modnega časopisa L'Officiel.

Nekdanje dekle princa opozicije Ko smo že pri poroki – dolgo časa je bila dekle opozicijskega aktivista Ilije Jašina in veljala sta za Romea in Julijo opozicije. Spoznala sta se na protestnem shodu leta 2011. Ko sta lani prekinila zvezo, se je Sobčakova hitro in na skrivaj poročila z režiserjem Maksimom Vitorganom. Prav prijateljevanje z Jašinom pa je zvezdnico spremenilo v eno najvidnejših predstavnic ruske opozicije.

Junija 2012 je policija preiskala njeno stanovanje v elitnem delu Moskve, češ da se tam skriva Jašin, ki je bil udeležen v pretepu na Putinovi prisegi. Par je tedaj živel skupaj. Policija je zasegla milijon in pol dolarjev gotovine, ki naj bi jih Ksenija zaslužila z organiziranjem luksuznih zabav za podjetja.

Policijska preiskava je še podžgala njeno opozicijsko delovanje in nenadoma je iz kraljice moskovske elite postala opozicijska princesa. Oktobra 2012 je bila izbrana tudi v koordinacijski komite opozicije. Poleg urejanja modnega časopisa ima tudi pogovorno oddajo na opozicijski televiziji Dozhd, v kateri prav z ničimer ne skopari pri kritiki Vladimirja Putina.

Oče, Putinov politični mentor Toda Ksenija Sobčak Putina pozna še iz svojih otroških let. Njen oče Anatolij Sobčak, župan Sankt Peterburga in ena vodilnih osebnosti perestrojke, je bil Putinov mentor, ki mu je prvi ponudil politično službo – bil je županov namestnik. Vloga Anatolija Sobčaka še danes ni popolnoma razjasnjena. Januarja letos so objavili dokumentarec, v katerem trdijo, da je v času županovanja Sobčaka izginila milijarda in pol rubljev ter da je za ta koruptivna dejanja vedel tudi Putin.

A to niso prve obtožbe proti Putinovemu mentorju. Leta 1997 so ga obtožili korupcije pri nakupu stanovanj zase, za ženo in hčerko. Tedaj so vsi menili, da je proces političen, in Sobčak se je res za nekaj časa umaknil v Pariz. Uradno zaradi zdravstvenih težav, a nikoli ni šel v bolnišnico, temveč je dve leti v Parizu živel kot politični begunec, dokler ga ni Putin leta 1999 oprostil vseh obtožb. Ko se je vrnil v Rusijo, je bil Putinov podpornik. Umrl je leta 2000, v hotelski sobi v Kaliningradu, uradno zaradi infarkta, a nemudoma so se začele širiti govorice, da je bil zastrupljen. Dva varnostnika, ki sta potovala z njim, sta tedaj tudi skrivnostno zbolela, pozneje pa so ju umorili.

Zdaj, petnajst let po moževi smrti, je spregovorila tudi njegova vdova, Ksenijina mama, zgodovinarka Ljudmila Narusova. Kot je zatrdila za Radio Free Europe, njen mož ni umrl zaradi infarkta, pričevanje o njegovi smrti pa je "spravljeno na varnem mestu". Trdi, da so ga ubili možje iz Putinovega kroga, ki so se borili za vpliv nad Vladimirjem Putinom, Sobčak pa jim naj bi bil na poti.

Neubogljiva Putinova krščenka Na pogrebu Anatolija Sobčaka je ob ženi in Kseniji stal tudi vidno užaloščeni Vladimir Putin. "Očetova smrt je bila konec mojega prvega življenja," je pred leti Ksenija Sobčak dejala za New York Times. Po dolgih mesecih depresije, ko ni zapuščala svojega stanovanja, se je odločila, da bo začela novo življenje. Začela je uresničevati svoje poslovne ideje. Forbes ocenjuje, da je njen lanski dobiček znašali okoli 2,8 milijona dolarjev. Poleg modne revije ima še delnice pri mobilnem operaterju, izdelala je svoj parfum Kako se omožiti z milijonarjem, je lastnica restavracije v Moskvi in dobro plačana televizijska voditeljica najbolj gledanih šovov, recimo ruskega Big Brotherja.

Poleg vsega je še ostra kritičarka Putina. Trdi, da ima predsednik preveč denarja, da bi ga še zanimalo bogatenje, zato je postal politični megaloman. Tako Ljudmila Narusova kot Ksenija Sobčak s Putinom še vzdržujeta stike. Dolga leta so po Rusiji krožile govorice, da je Putin njen boter. Toda prav na Ksenijo je lani decembra Putin vpil na tiskovni konferenci, ko mu je očitala, da opozicijo imenuje izdajalci naroda. Putin je ob tem jezno siknil svojemu tiskovnemu predstavniki, zakaj ji je dal besedo.

Zdaj se zdi, da bo šla po očetovih stopinjah in začasno zapustila državo. Dekle je že pred nekaj meseci na Twitterju zapisalo, da njeni bogati mladi prijatelji govorijo le še o tem, kako bodo zapustili Rusijo. "Na kosilih in večerjah se pogovarjamo o tem, v katerih državah lahko dobimo vizume in državljanstvo," je zapisala. Tedaj je zatrdila, da ne misli zapustiti države. Mimogrede – njen račun na Twitterju ima 470 tisoč sledilcev in je eden najbolj priljubljenih v Rusiji.

Ne spreglejte