Četrtek,
21. 6. 2012,
16.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 21. 6. 2012, 16.21

8 let, 5 mesecev

Rusija priznala ladjo z orožjem za Sirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Rusija je prvič priznala, da so na ladji, ki se je morala vrniti iz britanskih voda, jurišni helikopterji za Sirijo.

Hkrati so napovedali, da bo ladja poslej plula pod rusko zastavo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je medtem opozoril, da bo propadel vsak mirovni poskus, ki bi sirskega predsednika Bašarja al Asada pozival v izgnanstvo.

"To je neizvedljivo, ker ne bo odšel" Kot je dejal Lavrov, so vsi načrti za končanje nasilja v Siriji, ki predvidevajo odhod Asada v izgnanstvo v tujino, obsojeni na neuspeh. "To je neizvedljivo, ker ne bo odšel," je ocenil Lavrov.

Asad se ne bo niti pogajal o morebitnem izgnanstvu, saj doma še vedno uživa podporo, je še dodal ruski zunanji minister. To so pokazale tudi parlamentarne volitve 7. maja, je dejal.

"Ladja Alaed je izplula 11. junija, natovorjena pa je tudi s helikopterji Mi-25" "Morate razumeti, da je vsaj polovica Sircev, ki zaradi različnih razlogov povezujejo svojo prihodnost in varnost z njim, glasovala zanj, ne glede nato, kako gledate na volitve, na njega, njegovo stranko in njegove politike," je dejal.

Medtem je tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič potrdil, da ruska ladja res prevaža vojaške helikopterje za Sirijo. "Ladja Alaed je izplula 11. junija, natovorjena pa je tudi s helikopterji Mi-25, ki so last Sirije," je dejal. Šlo naj bi za tri helikopterje, ki so jih v Rusiji popravili.

Ladja je sicer močno vznemirila zahodne in arabske države Lukaševič je potrdil tudi, da se je morala ladja zaradi težav z britansko zavarovalnico vrniti v Rusijo, ko pa bo prispela v Murmansk, bo zamenjala sedanjo zastavo karibskega otoka Curacao za rusko.

Ladja je sicer močno vznemirila zahodne in arabske države, ki so večkrat pozvale Moskvo, naj prekine vsakršno vojaško sodelovanje s Sirijo zaradi Asadovega nasilja nad uporniki.

Novi namigi, da naj bi tudi uporniki dobivali vojaško pomoč iz ZDA Po drugi strani pa so se pojavili novi namigi, da naj bi tudi uporniki dobivali vojaško pomoč iz ZDA. Manjša skupina agentov ameriške obveščevalne službe Cia naj bi na jugu Turčije posredovala orožje določenim skupinam upornikov, je poročal New York times, ki se sklicuje na ameriške in arabske vire.