Petek,
8. 2. 2013,
14.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Indija prostitucija

Natisni članek

Petek, 8. 2. 2013, 14.43

8 let, 3 mesece

Revščina Indijke sili v prostitucijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Agentje obupanim Indijkam ponujajo dober zaslužek v tujini, vendar namesto navadne zaposlitve pristanejo v prostituciji.

Zgodb žensk iz Indije, ki so v upanju na boljši zaslužek in s tem boljše življenje zapustile dom, je veliko. Med njimi sta tudi zgodbi 22-letne Malti in 35-letne Siti, ki sta za Telegraph razkrili, da sta imeli obljubljeni službi na Bližnjem vzhodu, vendar tja nista nikoli prišli. Namesto tega so jim odvzeli vso lastnino, potovalne dokumente, in ju štiri mesece skupaj s še 18 ženskami zadrževali v slabo ohranjenem stanovanju v indijski prestolnici.

Število primerov preprodaje z belim blagom se je povišalo Stikov z zunanjim svetom nista smeli imeti, osvobojeni pa sta bili šele, ko je policija prejela anonimno prijava o skladiščenju ljudi. Po poročanju Telegrapha je vse več Indijk, ki jih agentje prepričajo o delu na Bližnjem vzhodu. Tako je bilo na primer leta 2011 3.517 primerov tihotapljenja z belim blagom, leto prej je bilo takšnih primerov 3.422. Največkrat preprodajalci trgujejo z ženskami, ki prihajajo iz revnih družin, kot spolne sužnje pa jih prodajajo tudi v Savdsko Arabijo, Bahrajn ali Združene arabske emirate.

Zgodba 27-letne Anis Begum, matere štirih otrok, je podobna. Po poročanju Telegrapha je plačala agentu, ki jih je obljubljal delo dobro plačane čistilke v Savdski Arabiji, 140 evrov, kar je za njene razmere precejšnje bogastvo. Namesto tega, da bi odpotovala v Savdsko Arabijo, je ostala zaklenjena v skladišču, od koder so jo nato na dražbi za 350 evrov prodali za spolno sužnjo. "Bala sem se, da bi zanosila. Če bi, bi me lahko ubili," je povedala. Anis je osvobodila žena človeka, ki jo je kupil.

Indijska policija se zaveda, da je težava postala resna Podobne zgodbe pa so postale nekaj vsakdanjega med indijskimi policisti, ki se zavedajo, da so težave s preprodajanjem belega blaga hude. Kljub temu pa je indijski policiji šele lanski primer na široko odprl oči, prestregli so namreč 40 žensk, ki so bile namenjene v različne države, policisti pa so prepričani, da bi končale v bordelih.

Večina žensk, ki jih agentom uspe zvabiti v past, namreč prihaja iz revnih družin, največkrat pa so celo nepismene, zaradi česar se ne upirajo potovanju. Zgodbi Malti in Siti služita kot dokaz. Malti je že v preteklosti delala v Savdski Arabiji, kjer je niso zlorabljali, zato se je poskušala tja vrniti večkrat, saj bi tako več zaslužila kot doma. Siti, ki je nepismena, ni niti vedela, kam bo odšla, kaj šele, kaj jo čaka. "Povedali so mi, da bom dobro zaslužila. Morala sem nahraniti svoje otroke in sem zato odšla z njo. Imela sem visoka pričakovanja," je za Telgraph povedala Siti.

Ni večjih omejitev pri izhodu iz države Preprodajalci, ki so zadrževali ženske v stanovanju v New Delhiju skupaj s Siti in Malti, najverjetneje niso dobili ustreznih dokumentov za potovanje. Te je namreč lahko pridobiti, na meji ali na letališčih pa nepismenih niti ne sprašujejo preveč, ampak lahko mirno zapustijo državo. Anis Begum je povedala, da so njene dokumente ponaredili.

Potem ko prestopijo državne meje, nimajo nikakršne zaščite. Nekatere ženske so prisiljene v delo v bordelu ali pa jih samo zlorabljajo. Indijski mediji so lani poročali o 21-letnici, ki je razkrila, da jo je agent pripeljal v Bahrajn, kjer je morala plesati v bordelu, nato pa jo je končno pustil domov, ko je zaužila strupene kemikalije.

Lanskega avgusta pa so oblasti v Dubaju aretirale štiri ljudi, ki so obtoženi, da so silili ženske v prostitucijo. Aretirali so jih, ker so pretepli žensko iz Bangladeša, jo nato zadrževali v majhni celici, kjer so jo večkrat posilili in jo prodajali za spolne usluge. Novembra pa so v Sharjahu v Združenih arabskih emiratih odkrili združbo, ki je že več desetletij izkoriščala revne indijske ženske, tem so obljubili dober zaslužek prodajalk ali čistilk, vendar so jih prisilili v prostitucijo.

Tiste, ki so bile prisiljene v prostitucijo, zaskrbljeno zrejo v prihodnost "Verjetno je bilo od 40 do 50 deklet zaprtih v stanovanju," je še pričala Malti. "Vse bi morale iti v Savdsko Arabijo, Kuvajt ali kam drugam. Vsak teden je izginilo eno ali dve dekleti. Nobena ni imela možnosti, da jim zbeži, bile smo nemočne," je še razkrila Malti, ki je prek znanca stopila v stik z enim izmed aktivistov, ta pa je obvestil policijo. "Zelo srečna sem, v prihodnosti bom bolj previdna," je dejala Siti.

Za Anis Begum pa življenje nikoli več ne bo enako, saj je ostala zadolžena, travmatizirana in izobčena zaradi tega, ker so jo prisilili v prostitucijo. Močno si prizadeva, da bi svoje življenje postavila na noge. Poskušala je tudi vložiti tožbo proti agentu, ki jo je poslal v Savdsko Arabijo, ampak ji je policija povedala, da ga ne morejo najti.