Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2013,
8.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bosna in Hercegovina vročina rekord

Četrtek, 8. 8. 2013, 8.53

8 let

Rekordne temperature v peklenski Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Srednja in Vzhodna Evropa, pa tudi Balkan, so se kuhali v vročinskem valu. Rekordne temperature so beležili v Avstriji, na Hrvaškem in v Srbiji, kjer so namerili kar 43 stopinj Celzija.

Ob 14. uri so v Ložnici v Srbiji namerili 43 stopinj Celzija, 41 stopinj pa so namerili tudi v Somboru in Zrenjaninu v Srbiji. V Beogradu je bilo nekoliko hladneje – namerili so 36 stopinj Celzija, kar pa je približno toliko, kolikor so namerili na primer v Bahrajnu ali Kairu.

V Avstriji prva smrtna žrtev zaradi vročine V Avstriji so namerili nov temperaturni rekord. V mestu Neusiedl ob Nežiderskem jezeru na Gradiščanskem se je živo srebro okoli 14. ure povzpelo do 40,6 stopinje Celzija, je sporočil nacionalni meteorološki center. Nova rekordna temperatura sicer še ni uradno potrjena in jo je treba še dodatno preveriti. Dozdajšnja najvišja izmerjena temperatura je znašala 39,9 stopinje Celzija, namerili pa so jo v mestu Dellach im Drautal.

Rekord so v državi napovedovale že dopoldanske temperature. Ob 10.45 so termometri v mestu Mattersburg pokazali 33,8 stopinje Celzija. Več kot 32 stopinj Celzija je sicer ob omenjenem času namerilo kar 19 avstrijskih merilnih postaj.

Avstrijska prestolnica Dunaj se je sicer "cvrla" na 39,5 stopinje Celzija, kar je največ po letu 1957.

V državi je poleg tega vročina že zahtevala smrtno žrtev. Po poročanju avstrijskih medijev gre za neko žensko, ki je kolesarila s svojo družino, nato pa jo je, ko so se ustavili na sladoledu, zadel infarkt.

Ohladitev v Nemčiji Nevihte pa so ohladitev že prinesle Nemčiji. Danes morajo na neurja paziti še ponekod na vzhodu in na jugu države, v petek pa si bodo Nemci lahko oddahnili. Obetajo se jim namreč prijetne temperature do največ 29 stopinj Celzija.

Dele Nemčije so v torek zvečer in v noči na sredo prizadela huda neurja, zaradi katerih so morali med drugim ustaviti številne vlake. Na deset tisoče potnikov je bilo več ur ujetih na vlakih in železniških postajah. Nastala je tudi velika gmotna škoda. Toča je poškodovala več streh in avtomobilov. V nekaterih delih Nemčije je imela toča premer kar 12 centimetrov.

Prek 40 stopinj Celzija tudi v BiH-u V sredo je bilo najbolj vroče v Bosni in Hercegovini. Najbolj vroče mesto v Evropi je bil v sredo Mostar, kjer se je živo srebro povzpelo vse do 40,6 stopinje Celzija. Sledila je Podgorica s 40,2 stopinje.

Temperature so se čez dan dvigovale, tako so v Bihaču ob 14. uri izmerili 41 stopinj Celzija. 40 stopinj so zabeležili v Banjaluki, Mostarju in Neumu, kjer se je celo morje segrelo na 27 stopinj Celzija.

Najbolj vroče na Balkanu, najhladneje na Islandiji Okoli 12. ure je bilo po podatkih spletnega vremenskega portala Weather Online najbolj vroče v Beogradu in Budimpešti, kjer je termometer pokazal 38 stopinj Celzija, medtem ko je bilo hladno v skandinavskih državah. V Reykjaviku na Islandiji so izmerili 15 stopinj, v Oslu na Norveškem pa 17 stopinj Celzija.

Visoke temperature so izmerili na Dunaju (38 stopinj Celzija), v Tirani in Varšavi (36 stopinj Celzija), Zagrebu, Atenah in Rimu (35 stopinj Celzija), Alžiru (34 stopinj Celzija), Palermu (33 stopinj Celzija), Madridu (32 stopinj Celzija), Kijevu (31 stopinj Celzija) ter v Ankari, Sankt Peterburgu in Minsku (30 stopinj Celzija).

Vroče še vedno na Kitajskem Z vročino pa se ne spopada le Evropa. Najmanj deset ljudi je zaradi izjemne vročine umrlo v Šanghaju, poročajo kitajski mediji. Temperature so v mestu v sredo dosegle 40,8 stopinje Celzija, kar je bil nov rekord.

V sredo so imeli v Šanghaju tudi prvič v zgodovini drugi zaporedni dan temperature nad 40 stopinj. Vročinski val bo tudi tam trajal do konca tedna. O visokih temperaturah in smrtnih žrtvah sicer poročajo tudi iz drugih predelov Kitajske, predvsem iz province Hunan in mesta Chongqing.

Ne spreglejte