Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 9. 2014,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Škotska anketa Facebook

Sreda, 17. 9. 2014, 10.13

8 let

Raste podpora neodvisnosti Škotske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Javnomnenjska anketa dnevnika Daily Telegraph je pokazala, da je podpora neodvisnosti Škotske narasla za odstotno točko in je 48-odstotna, podporniki neodvisnosti pa zmagujejo na Facebooku.

Škoti bodo o tem, ali naj ostanejo v okviru Združenega kraljestva, na referendumu odločali jutri. V zadnjih dneh je, sodeč po raziskavi agencije Opinium, malce zrasla podpora neodvisnosti dežele viskija in kiltov, za ostanek znotraj unije pa se je izreklo 52 odstotkov vprašanih. Anketa, ki je izključila neopredeljene volivce, kaže, da je nemogoče napovedati izid referenduma.

Več všečkov za neodvisnost Kampanja v podporo neodvisnosti je bila (še) bolj uspešna na spletu. Podatki s Facebooka kažejo, da so bili podporniki neodvisnosti bolj aktivni kot nasprotniki. Na Facebooku se je v zadnjih petih tednih nabralo za približno deset milijonov aktivnosti, povezanih z zgodovinskim referendumom.

Glede na podatke, ki vključujejo komentarje, objave, všečke in delitve od 1. avgusta do 8. septembra, so v rahli prednosti zagovorniki neodvisnosti. Facebook je zaznal 2,05 milijona njihovih dejavnosti in 1,96 milijona aktivnosti nasprotnega tabora.

Kot še ugotavlja Facebook, si je kampanja za neodvisnost v zadnjih petih tednih nabrala 258 tisoč všečkov, kampanja proti pa 182 tisoč.

Razprava glede referenduma je v zadnjih dneh postajala vse bolj vroča tudi na Twitterju, na katerem so številne znane osebnosti delile svoje mnenje.

Clinton proti odcepitvi Zadnji dan kampanje skušata oba tabora prepričati še zadnje morebitne neodločene volivce. Med drugim se je v debato vključil tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in Škote pozval, naj na referendumu obkrožijo "ne", torej da naj se odločijo, da želijo ostati znotraj Združenega kraljestva.

Ne spreglejte