Torek,
16. 6. 2015,
9.53

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

jedrska elektrarna Madžarska Viktor Orban Vladimir Putin

Torek, 16. 6. 2015, 9.53

2 leti, 1 mesec

Putinova nuklearka na Madžarskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gradnjo nove jedrske elektrarne ob Donavi bo skoraj v celoti financirala Rusija.

Pred nekaj tedni se je na Madžarskem zgodila nenavadna kraja. Po poročanju lokalnega tabloida Blikk naj bi iz avtomobila direktorja madžarske jedrske elektrarne Paks ukradli USB-ključek s podatki o projektu gradnje nove jedrske elektrarne Paks 2, 120 kilometrov od Budimpešte.

Kot so zagotovili na madžarskem notranjem ministrstvu, na ključku ni bilo nobenih zaupnih podatkov, niti ne poslovnih skrivnosti. Kar je nenavadno, saj je že konec februarja madžarski parlament izglasoval, da so zaradi nacionalne varnosti vsi dokumenti v zvezi z gradnjo nove jedrske elektrarne prihodnjih 30 let označeni kot tajni.

Javnost nasprotuje gradnji Na ukradenem ključku naj bi bili ekonomski izračuni o 12,5 milijarde vrednem projektu nove madžarske jedrske elektrarne, ki že skoraj leto dni razburja okoljevarstvenike. Gradnji jedrske elektrarne po podatkih ankete Greenpeacea nasprotuje 60 odstotkov Madžarov.

Nasprotniki gradnje trdijo, da ni potrebe pa tako veliki elektrarni, da bodo ti proizvajali elektriko, dražjo od tržne cene, da bo zaradi tega Madžarska še bolj zadolžena in odvisna od Rusije. A projekt gradnje dveh novih 1200 megavatnih reaktorjev ob Donavi se nadaljuje.

Ruski kredit bodo plačevali z elektriko Prav Rusija je pri tem ključni del zgodbe. Viktor Orban, ki trdi, da bo z reaktorjema Madžarska postala energetsko neodvisna, je februarja z Vladimirjem Putinom sklenil dogovor, da bo Rusija oziroma rusko državno jedrsko podjetje Rosatom z ugodnim kreditom financirala 80 odstotkov cene gradnje nove nuklearke. Madžarska pa bo kredit odplačevala z elektriko.

Dozdajšnji štirje reaktorji jedrske elektrarne v Paksu sicer zadostijo za 40 odstotkov vseh madžarskih potreb po elektriki. Z dvema novima naj bi proizvedli viške, s katerimi bi leta 2025 začeli plačevati ruski kredit. Elektrarna tedaj še ne bi bila zgrajena, cene elektrike v Evropi pa bi se po izračunih strokovnjakov morale potrojiti, da bi se Madžarom projekt izplačal.

Evropska komisija lahko ustavi projekt Čeprav ima zdajšnja sovjetska nuklearka v Paksu življenjsko dobo še do leta 2032, je Viktor Orban pohitel z dogovorom s Putinom. O tem naj ne bi nič vedeli niti v njegovi stranki Fidesz. Tako zdaj strokovnjaki, lojalni stranki, skušajo javnost prepričati, da je investicija nujna. M

Med drugim tudi s trditvijo, da bo elektrika iz novih nukleark za deset odstotkov cenejša, kot bi bila solarna elektrika in da bodo zaradi tega drastično padle cene elektrike, ki jo plačujejo gospodinjstva. To pa je bila ena od Orbanovih predvolilnih obljub.

Gradnjo elektrarne pa lahko ustavi Evropska komisija, ki preučuje, ali Madžarska s pogodbo ni kršila načel konkurence. Odločitev bo jasna oktobra.