Nedelja,
7. 12. 2014,
16.13

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vladimir Putin Viktor Orban

Nedelja, 7. 12. 2014, 16.13

8 let, 2 meseca

Putin z Orbanom in Nikolićem o energetskem sodelovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ruski predsednik Vladimir Putin je z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razpravljal o energetskem sodelovanju njihovih držav, je sporočil Kremelj.

Voditelji so telefonski pogovor opravili nekaj dni zatem, ko je Rusija napovedala ustavitev projekta Južni tok. Po navedbah Kremlja so voditelji razpravljali o aktualnih vprašanjih sodelovanja in tudi o možnostih za nadaljnje sodelovanje na področju energetike v luči prekinitve projekta Južni tok.

Ruski energetski velikan Gazprom je 1. decembra prekinil projekt izgradnje plinovoda Južni tok, ki je nekako postal žrtev spora med Moskvo in Zahodom zaradi ukrajinske krize.

Isti dan je Putin na obisku v Turčiji razkril, da Rusija ne bo nadaljevala del na Južnem toku, temveč bo plinovod položila do Turčije, na njeni meji z Grčijo pa bo vzpostavljeno vozlišče in bo ruski plin tako dosegel Evropo.

Južni tok bi moral sicer potekati pod Črnim morjem preko Bolgarije, Srbije, Madžarske in Avstrije oz. Slovenije do Italije.