SiolNET. Novice Svet
0,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi Ukrajinci prejeli ruske potne liste

0,71

termometer

Ukrajina
Ruski potni list je danes prejelo okoli 60 ljudi z vzhoda Ukrajine. Foto: Reuters

Rusija je danes Ukrajincem z vzhoda Ukrajine podelila prve potne liste po poenostavljenem postopku, ki ga je aprila odobril ruski predsednik Vladimir Putin. Ruski potni list je prejelo okoli 60 ljudi.

Za pridobitev ruskega državljanstva so morali prosilci v približno desetminutnem postopku oddati prstni odtis in priseči na ruski ustavi.

vladimir putin Novice Putin podpisal odlok za olajšanje pridobitve ruskega državljanstva Ukrajincem

Odlok velja za prebivalce ukrajinskih regij pod nadzorom proruskih separatistov

Ruski predsednik je aprila podpisal odlok, s katerim so za prebivalce vzhodne Ukrajine olajšali pogoje za pridobitev ruskega državljanstva. Odlok velja za prebivalce samooklicanih republik Doneck in Lugansk, ki sta se leta 2014 odcepili od Ukrajine in kjer so na oblasti proruski separatisti.

Prebivalci obeh republik naj bi v skladu z odlokom ruski potni list dobili v treh mesecih od vložitve zahteve. Doslej jo je vložilo okoli osem tisoč ljudi, prvi pa so potni list prejeli v manj kot dveh mesecih. V Lugansku in Donecku sicer po podatkih tamkajšnjih oblasti živi okoli 3,7 milijona ljudi. Ukrajinsko vodstvo se je ob sprejetju odloka ostro odzvalo in napovedalo, da ne bo priznalo ruskih potnih listov. Kritične so bile tudi ZDA in Evropska unija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin