Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 6. 2023,
20.55

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Moskva Rusija Ukrajina skupina

Sobota, 24. 6. 2023, 20.55

10 mesecev, 1 teden

486. DAN VOJNE V UKRAJINI

Prigožin: Konec je #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Potem ko je vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin sporočil, da je ustavil napredovanje proti Moskvi, so se njegovi vojaki danes že začeli umikati iz Rostova na Donu, kjer so pred tem zavzeli vojaške objekte. Iz Kremlja so zvečer sporočili, da Wagnerjevcev ne bodo preganjali, Prigožin pa da bo odšel v Belorusijo, poročajo tuje agencije.

 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

22.45 Wagnerjevci se umikajo, Kremelj jih ne bo preganjal
20.30 Prigožin ustavil napredovanje sil skupine Wagner proti Moskvi
19.26 Jevgenij Prigožin naj bi začasno zaustavil prodor Wagnerja proti Moskvi
19.18 Ukrajina sprožila več novih ofenziv
15.57 Putin ostaja v Kremlju
15.21 Prigožin potrdil obstreljevanje njegovih enot
14.36 Kijev: Upor Wagnerja "okno priložnosti" za Ukrajino
14.06 Tudi v ruski regiji Lipeck pozivi ljudem, naj ostajajo doma
13.26 Ruski vojaški helikopterji so na avtocesti napadli Wagnerjev konvoj
12.53 V Evropi pozorno spremljajo dogajanje v Rusiji
12.40 Prigožinovi pripadniki gredo proti Moskvi
12.30 Nemčija bo Ukrajini dobavila še 45 tankov gepard
12.12 Prigožin zavrnil Putinove obtožbe o izdaji
11.59 V Voronežu gori skladišče nafte 
11.35 Prigožinove sile sestrelile rusko letalo
10.55 Wagner na Telegramu: Začela se je državljanska vojna
9.21 Nexta: 180 ruskih vojakov se je predalo Wagnerju
9.16 Oglasil se je Putin: To je izdaja. Nož v hrbet.
8.44 Rusija z novimi zračnimi napadi na Ukrajino
8.19 Prigožinove sile vstopile v Rusijo

Fotogalerija
1 / 7

22.45 Wagnerjevci se umikajo, Kremelj jih ne bo preganjal

Reporter francoske tiskovne agencije AFP v mestu je videl, kako so tank, več tovornjakov in več manjših kombijev z Wagnerjevimi plačanci zapustili objekte ruske vojske v Rostovu na Donu, ki so jih pred tem zasedli.

Iz Kremlja so nato sporočili, da Wagnerjevcev ne bodo kazensko preganjali, Prigožin pa da bo odpotoval v Belorusijo. Kot je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov, nameravajo opustiti tudi namero za vložitev kazenske ovadbe Prigožina zaradi oboroženega upora. "Vedno smo spoštovali njihova herojska dejanja na fronti," je dodal glede Wagnerjevcev.

Pojasnil je še, da so se z njimi pogodili, da ne bi prišlo do prelivanja krvi. "Najvišji cilj je bil preprečitev prelivanja krvi, notranjih konfliktov in spopadov z nepredvidljivimi posledicami," je pojasnil Peskov. Posredovanje beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka je bilo usmerjeno k temu cilju, je dodal.

Obenem je Peskov zatrdil, da današnje dogajanje ne bo "v ničemer" vplivalo na ruske operacije v Ukrajini. "Posebna vojaška operacija se nadaljuje. Naši vojaki so uspeli odbiti ukrajinsko protiofenzivo," je zatrdil.

Oblasti v ruski regiji Lipeck so medtem že začele odpravljati omejitve, ki so jih uvedle, potem ko so sile Wagnerja na poti proti Moskvi tja vkorakale. "Začenjamo odpravljati omejitve, ki smo jih uvedli danes," je na Telegramu sporočil guverner regije Igor Artamonov. Prebivalce se pred tem pozvali, naj čim manj potujejo po mestu.

Prigožin, čigar sile so se doslej v Ukrajini bojevale ob strani rednih ruskih sil, je po mesecih stopnjevanja napetosti v noči na danes sprožil upor proti vodstvu ruske vojske. Ruski predsednik Vladimir Putin je upornike, ki so z juga Rusije krenili na pot proti Moskvi, obtožil izdaje.

Ko so bili Wagnerjevci od Moskve, kjer so čez dan poostrili varnostne ukrepe, oddaljeni približno 200 kilometrov, je tiskovna služba beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka sporočila, da je ta prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod. Zatem je tudi Prigožin sporočil, da se njegove sile vračajo v tabore v nasprotni smeri, češ da si ne želijo prelivanja krvi. Pri tem Lukašenka ni omenil, se je pa beloruskemu predsedniku za posredovanje zahvalil Putin.

20.30 Prigožin ustavil napredovanje sil skupine Wagner proti Moskvi

"Naše kolone se obračajo in se vračajo v tabore v nasprotni smeri," je dejal Prigožin. Doslej po njegovih besedah ni bila prelita niti kaplja krvi njihovih borcev, zdaj pa da je prišlo do točke, ko pa bi lahko prišlo do prelivanja krvi. Zato da je zdaj čas, da se njihove kolone obrnejo.

Njegova izjava je bila objavljena kmalu po tem, ko je tiskovna služba beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka sporočila, da je prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod.

Kaj je Prigožina spodbudilo k odločitvi o umiku, uradno še ni znano, krožijo pa govorice, da naj bi skupina Wagner prejela varnostna jamstva in da bi se zelo kmalu lahko zgodila tudi odmevna menjava v samem ruskem političnem vrhu. 

"Prigožin je sprejel predlog beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da ustavi svoje oborožence iz Wagnerjevih sil in sprejme nadaljnje korake za umirjanje razmer," so sporočili iz predsedniškega urada, poročanje beloruske tiskovne agencije Belta povzema nemška dpa.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je ob tem zahvalil beloruskemu voditelju, sporočilo Minska povzema francoska tiskovna agencija AFP.

19.26 Jevgenij Prigožin naj bi začasno zaustavil prodor Wagnerja proti Moskvi

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko naj bi pred kratkim govoril z Jevgenijem Prigožinom, ki se je po poročanju več virov, vključno z ruskimi državnimi tiskovnimi agencijami, kot sta Ria Novosti in TASS, strinjal, da začasno zaustavi napredovanje enot Wagner proti Moskvi. 

19.18 Ukrajina sprožila več novih ofenziv

Ukrajinske sile so sprožile več novih ofenziv na vzhodni fronti, pri čemer so se spopadle z ruskimi silami v donbaški regiji in ob tem osvojile nekaj ozemlja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Po njenih besedah so ukrajinske sile napadle ruske položaje v bližini krajev Orihovo - Vasilivka, Bahmut, Bogdanivka, Jagidne, Kliščivka in Kurdjumivka. "Napredovanje je v vseh smereh," je dejala.

15.57 Putin ostaja v Kremlju

Ruski predsednik Vladimir Putin je po vdoru skupine Wagner na rusko ozemlje nagovoril javnost. Dejal je, "da je to kaznivo dejanje in da se bo Rusija branila. Dodal je, da bi morali biti vsi enotni in da jih skupina Wagner poskuša notranje razbiti.  | Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je po vdoru skupine Wagner na rusko ozemlje nagovoril javnost. Dejal je, "da je to kaznivo dejanje in da se bo Rusija branila. Dodal je, da bi morali biti vsi enotni in da jih skupina Wagner poskuša notranje razbiti.  Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin dela v Kremlju, je v luči govoric o tem, da je zapustil Moskvo, po poročanju tiskovnih agencij povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Putin dela v Kremlju," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, ki jo povzema nemška dpa, povedal Peskov.

Gre za odziv na govorice o tem, da je Putin morebiti zapustil Moskvo in odšel v Sankt Peterburg, potem ko je prišlo do oboroženega upora skupine Wagner v Rusiji.

15.21 Prigožin potrdil obstreljevanje njegovih enot

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin, ki je ponoči sprožil upor proti vodstvu ruskega obrambnega ministrstva, je potrdil, da ruska vojska strelja na njegove enote. Lokacije sicer ni navedel, viri, ki jih navajajo tuji mediji, pa poročajo, da je do obstreljevanja prišlo v okolici mesta Voronež, na poti konvoja proti Moskvi.

"Streljali so na nas: najprej s topništvom, nato pa iz helikopterjev," je Prigožin zapisal v sporočilu na Telegramu.

14.36 Kijev: Upor Wagnerja "okno priložnosti" za Ukrajino

Ukrajinska stran je danes sporočila, da so nemiri v Rusiji, ki jih je spodbudil oboroženi upor skupine Wagner, priložnost za Kijev. Do tega dogajanja prihaja nekaj tednov po napovedi ukrajinske protiofenzive na ruske položaje.

"Kaj to pomeni za nas? To je okno priložnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

14.06 Tudi v ruski regiji Lipeck pozivi ljudem, naj ostajajo doma

Podobno kot v Voronežu so oblasti tudi prebivalce v ruski regiji Lipeck pozvale, naj ostajajo doma. Območje leži med Voronežem, kjer naj bi po nekaterih informacijah pripadniki Wagnerja že zasedli vojaške objekte, in Moskvo, kamor naj bi bila skupina po napovedi vodje Jevgenija Prigožina, da bo strmoglavil vodstvo vojske v državi, namenjena.

"Da bi zagotovili zakon in red ter varnost prebivalcev regije Lipeck, operacijski štab regije poziva prebivalce, naj ne zapuščajo domov in se odpovedo potovanju tako z osebnimi vozili kot javnim prevozom," je v sporočilu na družbenih medijih objavila regionalna vlada. Kot so dodali, so razmere pod nadzorom, a je potrebno razumevanje vseh prebivalcev.

13.26 Ruski vojaški helikopterji so na avtocesti napadli Wagnerjev konvoj

Vojaški konvoj skupine Wagner so ruski vojaški helikopterji napadli na avtocesti M-4 pri Voronežu, piše Reuters.

12.53 V Evropi pozorno spremljajo dogajanje v Rusiji

EU pozorno spremlja razmere v Rusiji in ostaja v stiku z evropskimi voditelji in partnerji držav članic skupine G7, je v tvitu zatrdil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Podobno sporočilo o spremljanju razmer prihaja iz več evropskih držav, med drugim Nemčije in Francije. Kijev v dogajanju vidi dokaz šibkosti Rusije.

Michel je po uporu proti vojaškemu vodstvu, ki ga je ponoči sprožil vodja zasebne vojske ruskih plačancev Wagner Jevgenij Prigožin, dodal, da je nastali položaj očitno notranje rusko vprašanje. "Naša podpora Ukrajini in ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu je neomajna," je še zapisal.

Francoski premier Emmanuel Macron medtem pozorno spremlja razmere v Rusiji, so danes sporočili iz njegovega urada. "Še naprej smo osredotočeni na podporo Ukrajini," so sporočili iz Elizejske palače. Dogajanje v državi podrobno spremlja tudi Nemčija, je sporočil tiskovni predstavnik vlade.

Italijanska premierka Giorgia Meloni v uporu Wagnerja vidi dokaz za to, da je ruska agresija nad Ukrajino vodila v nestabilnost Rusije. Razmere spremljajo, Italijane v Rusiji pa pozivajo k previdnosti.

Podobno opozorilo je Britancem v Rusiji podal London, kjer premier Rishi Sunak prav tako zagotavlja, da razmere spremljajo. Vse strani pozivajo k odgovornemu ravnanju in zaščiti civilistov, je dodal za BBC.

Razmere v Rusiji je komentiral tudi Zelenski, ki je oborožen upor pripadnikov skupine Wagner označil za dokaz politične nestabilnosti Rusije. "Šibkost Rusije je očitna. Šibkost v polnem obsegu. In dlje ko bo Rusija zadrževala svoje vojake in plačance na naši zemlji, več kaosa, bolečine in težav si bo kasneje nakopala sama," je dejal v izjavi na družbenih omrežjih. Dodal je, da je Ukrajina sposobna zaščititi Evropo pred širjenjem "ruskega zla in kaosa".

"V Rusiji se vse šele začenja," pa je na Twitterju sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Razkol med elitami je preveč očiten. Dogovarjanje in pretvarjanje, da je vse urejeno, ne bo delovalo," je še dodal.

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Adam Hodge je že v petek sporočil, da Washington zadeve spremlja in se namerava o tem posvetovati z zavezniki.

12.40 Prigožinovi pripadniki gredo proti Moskvi

Po informacijah, ki prihajajo iz več virov v Rusiji, so Wagnerjeve sile mimo Voroneža krenile proti Moskvi. Če jih med potjo ne ustavijo, bi morali biti tam nocoj.

Na družbenih omrežjih so se pojavile informacije, da so ruska letala poskušala zaustaviti Wagnerjevo kolono na avtocesti M-4 pri Voronežu. Posnetki prikazujejo uničeno cesto. Glede na fotografije in videoposnetke so Wagnerjeve sile dobro oborožene in imajo protiletalske sisteme.

12.30 Nemčija bo Ukrajini dobavila še 45 tankov gepard

Nemčija namerava Ukrajini do konca leta dobaviti še 45 tankov gepard, s katerimi želi državi pomagati v obrambi pred Rusijo. Načrt je v komentarju, ki bo v časniku Die Welt objavljen v nedeljo, napovedal vodja centra za Ukrajino na obrambnem ministrstvu, general Christian Freuding, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupaj je Nemčija Ukrajini dobavila že 34 protiletalskih gepardov, v prihodnjih tednih pa naj bi jih dodali še 15. "Poleg tega želimo v sodelovanju z ZDA proti koncu leta dobaviti še do 30 tankov gepard," je dejal Freuding v komentarju, ki ga je vnaprej pridobila dpa.

General meni, da je zračna obramba ključna šibka točka trenutne protiofenzive ukrajinske vojske. "Delamo, kar je v naši moči. Toda ali ima Ukrajina kljub vsemu dovolj zračne in protiletalske obrambe? Očitno ne!" je dejal Freuding.

Poleg tankov gepard naj bi ukrajinsko obrambno sposobnost okrepili tudi sistemi zračne obrambe Iris-T. Po Freudingovih besedah so ti sistemi skoraj stoodstotno učinkoviti. Dva od njih sta bila že dobavljena, letos bosta sledila še dva, leta 2024 pa še štirje, je še dejal general.

12.12 Prigožin zavrnil Putinove obtožbe o izdaji

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin, ki je ponoči sprožil upor proti vodstvu ruske vojske, je danes zavrnil obtožbe ruskega predsednika Vladimirja Putina o izdaji. Kot je dejal v novem zvočnem posnetku na Telegramu, se "globoko moti". Izključil je tudi možnost predaje.

"Glede izdaje domovine: predsednik se globoko moti. Smo domoljubi," je zatrdil v posnetku, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije. Zavrnil je tudi poziv k predaji, ki ga je na pripadnike Wagnerja z zagotovili varnosti med drugim naslovilo rusko obrambno ministrstvo. "Nihče se ne namerava predati na prošnjo predsednika, FSB ali kogarkoli drugega," je dejal.

Putin je pred tem po petkovem pozivu Prigožina k uporu proti vojaškemu vodstvu Rusije dejanja skupine označil kot "nož v hrbet" in izdajo. Za tiste, ki delijo rusko družbo, je napovedal "neizogibno kazen" in obljubil, da bo preprečil državljansko vojno.

Podporo so danes Putinu zagotovili proruski voditelji območij v Ukrajini, ki jih je v agresiji zasedla Rusija. Prav tako sta mu podporo izrekla voditelja obeh domov ruskega parlamenta.

Patriarh Kiril, vodja ruske pravoslavne cerkve in Putinov zaveznik, je medtem v luči "poskusov, da bi zasejali razkol" pozval k enotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

11.59 V Voronežu gori skladišče nafte 

11.35 Prigožinove sile sestrelile rusko letalo

Prigožinove sile so danes zjutraj že sestrelile najmanj en helikopter. Pojavili so se posnetki sestreljenega ruskega letala, ki naj bi ga sestrelili pripadniki Wagnerja.

"An-24 je strmoglavil v regiji Voronež. Verjetno je bil zadet. Strmoglavil je pri vasi Kantemirovka. Po prvih podatkih so umrli trije ljudje," je sporočila ruska medijska agencija Baza.

10.55 Wagner na Telegramu: Začela se je državljanska vojna

Anton Geraščenko je na Twitterju objavil Wagnerjevo objavo z aplikacije Telegram, v kateri so zapisali: 

"V Voronežu je bil napaden Wagnerjev konvoj. Državljanska vojna se je uradno začela," so zapisali.

9.21 Nexta: 180 ruskih vojakov se je predalo Wagnerju

Bolgarska agencija Nexta je na Twitterju objavila fotografije in zapisala, da se je plačancem skupine Wagner predalo 180 ruskih vojakov.

9.16 Oglasil se je Putin: To je izdaja. Nož v hrbet.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po vdoru skupine Wagner na rusko ozemlje nagovoril javnost. Dejal je, "da je to kaznivo dejanje in da se bo Rusija branila. Dodal je, da bi morali biti vsi enotni in da jih skupina Wagner poskuša notranje razbiti. 

"To je nož v hrbet. To je izdaja, branili bomo domovino," je dodal, razmere pa primerjal s prvo svetovno vojno. 

"Odziv bo oster," je dodal. "Delam vse, da se odzovem na ta napad in zagotovim varnost državljanov," je dejal in sklenil: "Vse pozivam, da pri tem nikakor ne sodelujejo." 

8.44 Rusija z novimi zračnimi napadi na Ukrajino

Rusija je ponoči sprožila nov val zračnih napadov na Ukrajino, ki so glede na navedbe tamkajšnjih oblasti povzročili škodo, vsaj dva človeka sta bila ranjena. Na napade so po mestih v državi pred tem opozarjala sirene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu Dnipro v osrednjem delu Ukrajine je bilo po besedah župana Borisa Filatova več hiš popolnoma uničenih, zaradi ene od eksplozij naj bi nastal ogromen krater.

Zračna obramba je zaznala in uničila več kot 20 raket tudi v zračnem prostoru nad Kijevom, je sporočil Sergij Popko, vodja kijevske vojaške uprave. Ostanki raket so med drugim padli na 24-nadstropno poslopje, ki je zagorelo. Najmanj dva človeka sta bila poškodovana, je dodal.

V drugem največjem mestu v Ukrajini, Harkovu, je bil v napadu uničen plinovod. Izbruhnil je tudi požar, a ranjenih ni bilo, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinjegubov.

Ukrajinske zračne sile so pred tem poročale tudi o ruskih raketah, usmerjenih proti severnima regijama Sumi in Poltava.

8.19 Prigožinove sile vstopile v Rusijo

Ruske vladne sile so poostrile varnost v Moskvi, od koder so danes zjutraj poročali o oklepnih vozilih in vojaških tovornjakih na ulicah, med drugim tudi pred poslopjem parlamenta. Nacionalni protiteroristični odbor je v mestu razglasil "protiteroristično operacijo", s katero da želijo preprečiti morebitna teroristična dejanja v Moskvi in širši regiji. Dostop do spleta je omejen. 

Varnost so že v petek poostrili v še nekaj regijah po državi, zlasti v Rostovu na Donu, ki je sedež ruskega poveljstva za jug države in od koder oblasti nadzirajo vojno v Ukrajini. Tamkajšnji guverner je prebivalce pozval, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

V zgodnjih jutranjih urah je Prigožin zatrdil, da so njegove sile iz Ukrajine že vstopile v Rusijo in dosegle Rostov. Kasneje je objavil posnetek, na katerem trdi, da je znotraj vojaškega štaba in da njegove sile nadzorujejo vse vojaške objekte v mestu, vključno z letališčem.

Pri tem po njegovih besedah niso naletele na odpor vpoklicanih mladih ruskih vojakov. Dejal je, da se njegove sile proti otrokom ne bodo borile, vendar pa jih nihče ne bo zaustavil in bodo šli naprej vse do konca.

V drugem posnetku, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, napoveduje blokado mesta in premik naprej proti Moskvi, če se Šojgu in načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov ne bosta srečala z njim.

Pred tem je zatrdil, da je Gerasimov ukazal zračne napade na Wagnerjeve enote, ki naj bi sestrelile ruski vojaški helikopter. Že v petek je Prigožin, ki že dlje časa kritizira rusko vojsko, izjavil, da bodo njegove sile kaznovale Šojguja, in pozval rusko vojsko, naj se ne upira.

Nacionalni protiteroristični odbor Rusije je medtem Prigožina obtožil, da poziva k oboroženemu uporu, zaradi česar mu grozi do 20 let zapora. Ruska varnostna služba FSB je pozvala plačance Wagnerja, naj aretirajo Prigožina in naj ne sledijo njegovim kriminalnim ukazom.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da je predsednik Putin obveščen o dogajanju in da so bili sprejeti vsi potrebni ukrepi. V kratkem bo glede na napoved Kremlja nagovoril narod.

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Adam Hodge je sporočil, da Washington zadeve spremlja in se namerava o tem posvetovati z zavezniki.

Blokirana cesta pri Rostovu.

Gulag Perm 36
Mnenja Branko Soban: Povabilo v gulag
Jevgenij Prigožin
Novice Prigožin obtožil rusko vojsko za napad na skupino Wagner
Ne spreglejte