Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2011,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Portugalska proračun primanjkljaj

Ponedeljek, 25. 4. 2011, 13.37

8 let

Portugalski primanjkljaj še višji od pričakovanega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Proračunski primanjkljaj Portugalske je bil lani pol odstotne točke višji, kot so napovedovali doslej, znašal je 9,1 odstotka BDP.

K popravku so pozvali finančni strokovnjaki EU, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki na Portugalskem že dva tedna preučujejo finančni položaj države. Finančni strokovnjaki so namreč zahtevali, naj Portugalska v polni meri upošteva tudi investicije v okviru javno zasebnih partnerstev, česar doslej ni počela.

Novo številko sporočili konec minulega tedna Novo številko so iz državnega statističnega urada INE sporočili konec minulega tedna. Še konec marca je bil proračunski primanjkljaj za leto 2010 ocenjen na 8,6 odstotka BDP, medtem ko si je vlada Joseja Socratesa v odhodu za cilj zastavila primanjkljaj v višini 7,3 odstotka BDP.

Celotni dolgovi ocenjeni na 93 odstotkov BDP Celotni dolgovi te najrevnejše države na zahodu Evrope so po novem ocenjeni na 93 odstotkov BDP.

Vlada: Gre zgolj za metodološke spremembe Vlada poskuša zmanjšati pomen zvišanja številke o primanjkljaju, s tem ko je v nedeljo pojasnila, da gre zgolj za metodološke spremembe, ki ne prinašajo težav. Nasprotno opozicija opozarja, da gre za novo poglavje v "netransparentnosti" socialistov, ki bodo kaznovani na junijskih volitvah.

Tretja članica, ki je zaprosila za milijardno pomoč Portugalska je za Grčijo in Irsko tretja članica območja evra, ki je zaprosila za milijardno pomoč, da bi se izognila bankrotu.

Manjšinska Socratesova vlada odstopila 23. marca Manjšinska Socratesova vlada je odstopila 23. marca, potem ko v parlamentu ni dobila zadostne večine za nov varčevalni program. Nove volitve bodo 5. junija. Kljub politični krizi naj bi na Portugalskem primanjkljaj letos znižali na 4,6 odstotka BDP.

Ne spreglejte