SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Pomagajte nam do Nemčije"

4

termometer

Pred železniško postajo Keleti palyaudvar v Budimpešti se sliši vzklike: "Ljudje smo. Pomagajte nam, Nemčija, ZN, na pomoč. Svoboda in mir."

Pred glavnim vhodom v železniško postajo Keleti palyaudvar (v prevodu: vzhodni kolodvor) v madžarskem glavnem mestu, ki je še vedno zaprto s kordonom policistov, so zbrani predvsem državljani Sirije in Iraka ter vzklikajo: "Nemčija, pomagaj nam."

Z omenjene postaje proti Avstriji in Nemčiji še vedno ni odpeljal noben vlak, pred postajo pa so v spremstvu policije pripeljali avtobuse z napisom "tranzitna pot".

Angleško govoreči policist nam je na vprašanje, kam peljejo, odgovoril, da tega še ne vedo. Da je najbrž res tako, nam je potrdil madžarski politični analitik Tamas Boros (pogovor z njim si preberite jutri na Planet Siol.net), saj se navodila policistom precej hitro spreminjajo.

Begunski centri ali centri prosilcev za azil Možnosti sta dve, pravi madžarski sociolog Balint Misetics. Ali so jih odpeljali v begunske centre ali v centre prosilcev za azil. Poudarja, da jasnih meril, koga in v katerega izmed centrov so jih pospremili, ni bilo. Gre za gesto, ki ne rešuje begunske problematike, je le oblika odrivanja težav in čiščenja prostora železniške postaje. Vprašanje njihove obravnave in možnosti za nadaljevanje poti tako še vedno ostaja nedorečeno in omejeno.

Številčno prisotnost policije sociolog opredeljuje kot prikaz oblasti in moči, predvsem pa tudi kot orodje za ustvarjanje še bolj negotovih razmer za begunce. Gre tudi za obliko ustrahovanja in ustvarjanja kaotičnega položaja, ki bi zahteval še dodatno demonstracijo oblasti, je še poudaril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin