Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
17.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

papež Frančišek Vatikan prvi maj

Sreda, 30. 4. 2014, 17.15

8 let

Papež, sv. Jožef in 1. maj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Papež Frančišek - včasih tudi z delavsko čelado na glavi - Cerkev približuje delavstvu, ki se ji je v 20. stoletju precej oddaljilo.

Vatikan se je načelno vedno opredeljeval pozitivno do pravic in dostojanstva delavstva, česar pa delavci in še bolj leve politične stranke niso prepoznale za svoje.

Krščansko in socialno Po drugi strani pa se tudi mnogi krščanski politiki in krščanske politične stranke štejejo za politično sredino (posebej v Italiji) ali pa imajo v imenu ime socialna (na primer največja nemška stranka CDU-CSU). Med pionirji krščanskega političnega gibanja v Sloveniji je bil Janez Evangelist Krek, ki je ustanavljal hranilnice in zadruge ter tako krepil položaj obubožanih delavcev in kmetov.

Papež za delavca Papež je s svojimi potezami že velikokrat pokazal, da med Cerkvijo in bogastvom ali kapitalom ni enačaja. Večkrat je tudi poudaril, da si želi revno Cerkev. Zato je na politični desnici slišati tudi precej kritik papeža. Slišati je tudi očitke, da je levičar in marksist, kar pa tako vatikanisti kot papež odločno zanikajo.

Že papež Janez Pavel II. se je fotografiral s čelado na glavi in aktivno podpiral na primer delavske proteste na Poljskem. A vendar ga nihče ni označil za levičarja.

Papež Bergoglio je delavcem, posebej pa revnim in zatiranim, posvetil še več pozornosti. Pred dnevi je jeklarjem, ki bodo zaradi zaprtja jeklarne ostali na cesti, rekel: "Dragi delavci, dragi bratje, na vaših obrazih je bila globoka žalost in skrbi očetov, ki prosijo samo svojo pravico do dela, da bi lahko živeli dostojno in bi lahko varovali, hranili in vzgajali lastne otroke." Hkrati je pozval odgovorne, da se zavzamejo za delavce.

Stranpoti kapitalizma Čeprav je papež Frančišek zagovornik demokracije in tržnega gospodarstva, pa je zelo oster do napak kapitalizma. Tako kot že njegov predhodnik, zaslužni papež Benedikt XVI., ki je svaril pred nebrzdanim kapitalizmom kot nevarnostjo za svetovni mir. Naravnost alarmantno je, kako vse večja neenakost med revnimi in bogatimi ter neurejeni finančni kapitalizem povzročata trenja in spore, je zapisal predlani v poslanici ob svetovnem dnevu miru in predlagal ostrejši nadzor nad finančnimi trgi in večjo skrb za najrevnejše.

Tudi papež Bergoglio svari pred "divjim kapitalizmom, ki uči logiko dobička za vsako ceno, dajanja le z namenom sprejemanja in izkoriščanja brez mislijo na posameznika". Trenutna kriza je po njegovih besedah vidni rezultat tega razvoja.

1. maj, krščanski praznik Na mednarodni dan dela, 1. maja, v Rimskokatoliški cerkvi praznujejo god Sv. Jožefa Delavca. Jezusov krušni oče, zavetnik avstrijskih dežel, patron Kranjske ter novomeške in koprske škofije je na Slovenskem najbolj priljubljeni svetnik.

Če damo Jožete in Jožefe v isti koš, je to tudi najbolj priljubljeno slovensko moško ime: nosi ga več kot 34 tisoč Slovencev. Goduje pa dvakrat, 19. marca in 1. maja, drugič kot sv. Jožef Delavec. V ljudskem izročilu gre za fantovski praznik, ob katerem so v počastitev pomladne rasti postavljali mlaj.

Ne spreglejte