Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

cia mediji

Torek, 10. 5. 2011, 9.25

8 let

Pakistanski obveščevalci razkrili ime šefa Cie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pakistanska obveščevalna služba naj bi lokalnim medijem razkrila ime šefa ameriške obveščevalne agencije Cia v Islamabadu.

S tem naj bi se maščevali Američanom, ker jih niso obvestili o napadu na vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, dokler ni bil ubit.

Ime obveščevalca objavila zasebna TV postaja Pakistanska vojska in obveščevalci, ki imajo dolgo tradicijo sodelovanja z afganistanskimi talibani in preko njih tudi z Al Kaido, valijo jezo na civilno oblast, da ni ostreje protestirala pri ZDA.

Ime šefa obveščevalcev, ki je bil v Pakistanu pet mesecev, je najprej objavila zasebna televizijska postaja, nato pa še časopis, ki naj bi ga obveščevalci pogosto uporabljali za to, da v javnost spravijo določene informacije. Pri televiziji in časopisu zanikajo, da bi jim novico kdo podtaknil.

ZDA za zdaj šefa vohunov ne nameravajo umakniti iz Islamabada, kar niti ni nujno, saj moški zaradi svoje funkcije hodi v službo v poslopje ameriškega veleposlaništva in dokler ni objavljena njegova fotografija, neposredne nevarnosti ni. Še posebej zato, ker imajo obveščevalci ponavadi lažna imena.

ZDA naj bi kmalu dobile dostop do treh Bin Ladnovih žena Pred pol leta je pakistanski odvetnik družin pobitih v napadih brezpilotnih letal prav tako objavil ime šefa Cie v Islamabadu, ki pa ga je Washington nato umaknil iz države.

Neimenovani predstavnik ameriške vlade pa je v ponedeljek dejal, da naj bi ZDA kmalu dobile dostop do treh bin Ladnovih žena, ki so bile v času napada posebnih enot SEAL na posestvu v Abotabadu. Vse žene zadržujejo pakistanske oblasti, Američani pa jih želijo zaslišati.

So se Američani pripravljajli na morebiten spopad s pakistanskimi silami? Časnik New York Times je medtem poročal, da je ameriški predsednik Barack Obama nad bin Ladna poslal dovolj veliko enoto, da bi lahko odbila pakistanske sile, če bi te posredovale. Obama je možnost spopada s pakistanskimi vojaki izpostavil deset dni pred napadom, zaradi česar so v akcijo poslali dva dodatna vojaška helikopterja, ki sta ščitila specialce med napadom na bin Ladnovo hišo, je poročal časnik, ki se sklicuje na neimenovane uradne vire.

New York Times je tudi poročal, da sta bili v času akcije v pripravljenosti še dve posebni enoti: ena je bila zadolžena za pogreb voditelja Al Kaide, če bi bil ubit, druga, sestavljena iz pravnikov, zasliševalcev in prevajalcev, pa za primer, če bi bil zajet.

Ne spreglejte