Petek,
20. 9. 2013,
14.49

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
žepnina otroci denar

Natisni članek

Petek, 20. 9. 2013, 14.49

8 let, 4 mesece

Otroci razpolagajo z milijardami evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Nemčiji, kjer je vse določeno z zakoni, je čudno, da ni določena tudi višina otroške žepnine. Tako pa se starši mučijo z vprašanjem, koliko denarja naj dobijo njihovi otroci.

Otroci že zgodaj postanejo potrošniki in razpolagajo s svojim denarjem. Starši pa ne vedo, koliko denarja naj jim prepustijo kot žepnino. Odgovor jim ponujajo najrazličnejše tabele, ki jih objavljajo uradi za socialno delo, kjer vsakoletno določajo priporočeno višino žepnine, ki naj bi jo dobili nemški otroci. Tako naj bi letos šestletnik mesečno dobil šest evrov, trinajstletnik 20 evrov. Toda realnost je drugačna. Starši so veliko bolj radodarni od predlogov pedagogov.

V Nemčiji je okoli šest milijonov otrok, ki razpolaga z okoli tremi milijardami evrov žepnine. Ta že dolgo ni več omejena le na šolske otroke, temveč jo dobivajo tudi predšolski otroci. V najnovejši analizi otroških potrošnikov, ki jih že dvajset let izdaja založniška hiša Egmont Ehapa Verlag, so ugotovili, da otroci med šestim in trinajstim letom povprečno dobijo 27,56 evra na mesec. V to vsoto niso všteta darila in denar, ki ga otroci dobijo od sorodnikov.

"Žepnine nemških otrok se vsako leto zvišujejo," je za DW dejal raziskovalec Ralf Bauer. Razlogi za to so gospodarska rast, stopnja inflacije, pa tudi vse večja razdrobljenost družine. V ločenih družinah otroci dobijo dvojne žepnine, od mame in očeta, pogosto pa tudi še od novih partnerjev svojih staršev.

Otroci poznajo blagovne znamke Pri raziskavah otroških potrošniških navad pa je kljub temu treba biti previden. Mnoge raziskave so le krinka za gospodarske interese, ki se skrivajo v raziskovanju otroških potrošniških navad. Pogosto v raziskavah umetno povečajo višino žepnine, ki jo otroci dobivajo od staršev, da bi s tem stimulirali potrošnjo. "Otroci so že dolgo ciljna skupina industrije, ki jih razume kot popolnoma enakopravne potrošnike," opozarja Holger Ziegler, profesor pedagogike na Vseučilišču v Bielefeldu: "Seveda so v ozadju ekonomski interesi, da otroci dobijo denar in ga porabijo."

Glede na rezultate omenjene raziskave otroci svojo žepnino večinoma potrošijo za knjige, časopise, hrano in pijačo. Večina otrok med šestim in 13. letom sami odločajo, kako bodo porabili žepnino, zato trgovci vedo, da morajo prodajati tudi otrokom. Skoraj polovica otrok med šestim in 13. letom pozna blagovne znamke in so jim pomembne tako pri obleki in obutvi kot pri mobitelih.

Pedagog Holger Ziegler pa kljub vsemu poudarja, da je žepnina koristna. Otroci, ki imajo žepnino, se naučijo razpolaganja z denarjem in do denarja vzpostavijo določen odnos. Tako se otroci naučijo tudi občutka, ko nimajo denarja. Študije pa tudi opozarjajo, da bolj zgodaj ko se otroci naučijo varčevati, manj je možnosti, da bodo kot odrasli zabredli v dolgove.