Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
18.53

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivica Todorić Hrvaška tajkuni

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 18.53

8 let, 3 mesece

Otroci hrvaških tajkunov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Otroci Ivice Todorića so opravljali najtežja dela, sin drugega najbogatejšega Hrvata pa se poliva s šampanjcem.

Za otroke bogatašev velja stereotip, da so razvajeni kot Paris Hilton.

Če sklepamo po fotografijah, ki jih na straneh, označenih z bogati otroci, na Istagramu objavljajo otroci bogatašev, to marsikdaj drži. Pa naj bo to v Ameriki, Franciji ali Teheranu. In celo na Hrvaškem.

Polivanje s šampanjcem Luka Rajić mlajši je sin Luke Rajića, po Ivici Todoriću menda drugega najbogatejšega Hrvata. Rajić starejši je bogastvo ustvaril sam, saj je začel kot voznik tovornjaka, ki je iz Češke uvažal ceneni sir in ga prodajal na hrvaških tržnicah, končal pa kot lastnik Dukata, Sirele, tovarne čokolade v Švici, farmacevtskega podjetja, skratka imperija. Samo Dukat je leta 2007 Francozom prodal za 280 milijonov evrov izdelkov. Že leta 2003 se je Rajić z družino, zdaj že nekdanjo ženo Borno in njunimi tremi otroki, preselil v Švico.

Tam ga prištevajo med 300 najbogatejših Švicarjev. Na Hrvaškem ima več nepremičnin, najnovejša je vila na Tuškancu v Zagrebu, ki jo je pred dvema letoma kupil za 1,5 milijona evrov. Ko sta se z ženo ločila, je bilo največje vprašanje, kako razdeliti skupno imetje. Nazadnje je žena dobila 40 milijonov evrov, Luka Rajić starejši pa 25 let mlajšo ljubico, reško pevko Tino Vukov.

Seveda so bili preskrbljeni tudi njegovi trije sinovi. Srednji, 17-letni Luka mlajši, prav nič ne skriva svojega denarja. Fotografije redno objavlja na Instagramu pod oznako #milkmoney, žepnina. Med zadnjimi objavljenimi je tudi fotografija, na kateri se poliva s šampanjcem Dom Perignon, razkazuje zlato uro Rolex in drage avtomobile.

Prav te fotografije, objavljene pretekli mesec, so razburile hrvaško javnost, češ, kakšna nesramnost, da na tak način razkazuje denar, ko se večina Hrvatov komaj prebija iz meseca v mesec.

Domoljubni sin z najhitrejšim avtomobilom Fotografije Luke Rajića mlajšega so bile dovolj, da so v Večernjem listu raziskali, kaj počnejo otroci hrvaških tajkunov. Izkazalo se je, da so si zelo različni.

Sin Željka Keruma, splitskega podjetnika in nekaj časa tudi župana, se na primer postavlja s hitrimi avtomobili. Željko Kerum je obogatel tako, da je kupil Jugoplastiko, jo zrušil in zgradil trgovine, pri bogatenju pa so mu zelo pomagale tudi zveze s HDZ.

Na svoje štiri otroke je zelo ponosen. V intervjuju pred leti je dejal, da ima sin Joško v sobi na steni namesto posterjev glasbenikov fotografije Anteja Gotovine in Franja Tuđmana, ker "je domovina nad vsem".

Februarja je družina, ki so ji v predstečajnih pogodbah pravkar izbrisali 30 odstotkov milijonskega evrskega dolga, kupila celo zbirko novih avtomobilov. Domoljubni sin Joško je dobil novega mercedesa 63 AMG, s katerim se je takoj pohvalil na Instagramu. "Če me sprašujete, kakšno je življenje, vam lahko povem, da takšno, kot da bi dal gume volkswagna na belo kožo mercedesa, ki stane 330 tisoč evrov. Tako je življenje na Balkanu," je zapisal 23-letni mladi bogataš.

Ob tem je potožil, da avtomobil ne gre hitreje kot 310 kilometrov na uro, ker ima elektronsko omejitev najvišje hitrosti. Joško Kerum sicer že nekaj let slovi po hitrih in dragih avtomobilih, rad se na primer pohvali, da ima najhitrejši avtomobil na Hrvaškem, predelanega BMW 3M.

Začeli z minimalno plačo Popolnoma drugačne pa so zgodbe otrok Pava Zubaka in Ivice Todorovića. Zubak je hrvaški kralj avtomobilov, vreden okoli 70 milijonov evrov, ki si jih je pridobil s prodajo avtomobilov. V zadnjem času vlaga tudi v turizem, nekaj časa je bil lastnik Večernjega lista, ki ga je nato prodal Styrii. Redko se pojavlja v medijih, prav tako stran od medijev drži svojo družino. Edina stvar, s katero se hvali, je jahta, vredna 15 milijonov evrov.

Njegovi trije otroci so morali svojo poslovno pot začeti v očetovih podjetjih, a z minimalno plačo, s katero so morali preživeti sami. "Hotel sem, da začutijo, kaj pomenijo obveznosti in stroški življenja," je leta 2013 dejal za Večernji list. Po končanem študiju so se lahko odločili, ali bodo delali v očetovih podjetjih ali ne. Vsi so ostali v družinskih podjetjih.

Todorićeva hči je bila natakarica V družinskih podjetjih delajo tudi trije otroci najbogatejšega Hrvata Ivice Todorića. Hčerka Iva Todorić Balent ter sinova Ante in Ivan so vsi diplomirani ekonomisti in vsi zaposleni pri očetu. Iva je direktorica marketinga v Agrokorju, Ante je izvršni podpredsednik za maloprodajo, Ivan je član nadzornega odbora trgovine Agrokor.

Toda vsi so začeli z najnižjimi deli v podjetjih. Iva je pakirala cvetje v družinskem steklenjaku, bila pa je tudi natakarica na Agrokorjevi stojnici na zagrebškem velesejmu in blagajničarka v Konzumu. "Pri nas ni možnosti, da bi končal fakulteto in takoj postal direktor, sicer Agrokor ne bi bil to, kar je danes. Popolnoma jasno je bilo, da bomo v podjetju začeli pri dnu. Z bratoma smo opravljali najtežja dela ter tako pridobili izkušnje in veliko znanja," je pred leti v intervjuju dejala najstarejša Todorićeva hči.

Z bogastvom se ne hvali, tračarske časopise je pred leti polnila zato, ker je shujšala za 45 kilogramov, zdaj pa jo opazijo, kadar se udeleži prireditev ali kadar jo paparaci ujamejo s katerim od treh otrok, ki jim, kot je priznala pred leti, najraje kuha zmrznjeno hrano Ledo. Ledo je prav tako v lasti družine Todorić.

Tudi njen brat Ivan je kariero začel v skladišču cvetja, Ante v skladišču sadja in zelenjave, v službo pa je hodil ob petih zjutraj. Ivan zdaj širi posel po Balkanu, v rumenih časopisih pa je priljubljen, kadar je v družbi svojega dekleta, srbske manekenke Milice Mihajlović. Kot očetovega naslednika omenjajo Anteja, ki je menda podedoval največ poslovnega talenta in je med drugim tudi v nadzornem svetu Mercatorja. Poročen je z nekdanjo mis Hrvaške, je resen družinski človek s tremi otroki.

Ne spreglejte