SiolNET. Novice Svet
0,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orbanova vlada se loteva reforme pop glasbe

0,92

termometer

Viktor Orban
Foto: Reuters

Madžarska vlada načrtuje oživitev lokalne pop scene, v kar bi vložila 62 milijonov evrov. Načrt vključuje sredstva za iskanje in usposabljanje talentov, subvencije za ustvarjanje vsebin, marketing ter tudi sredstva za zagotavljanje infrastrukture. Načrt je naletel na bojazni o možnem političnem vplivu in cenzuri.

Szilard Demeter, vodja projekta, ki ga je predsednik madžarske vlade Viktor Orban leta 2019 imenoval za kulturnega komisarja, je dejal, da si želijo z načrtovanim vložkom dvigniti kakovost madžarske pop in rock glasbe, hkrati pa tudi graditi narodno identiteto, je pisanje francoske tiskovne agencije AFP povzela STA.

"Glasba lahko predstavi razlike v madžarskem karakterju, viziji in zgodovinski izkušnji," je Demeter po lanski predstavitvi osnutka načrta pojasnil za AFP. Dodal je, da načrt morda ni najbolj razumljiv, če se nanj gleda z zahodnoevropskega vidika. A ravno zato je lahko po njegovih besedah "vznemirljiv in eksotičen".

Nova fronta v že zaostrujoči kulturni vojni

Kritiki madžarske vlade pa so izrazili bojazen, da glasbena reforma odpira novo fronto v že zaostrujoči kulturni vojni. Orban je po pisanju AFP že leta 2018 napovedal, da so za Madžarsko na vidiku velike spremembe v kulturni in akademski sferi, ki jih sicer v provladnih krogih prepoznavajo kot valilnice liberalizma.

Vse odtlej je vlada poostrila nadzor nad prizorišči in univerzami, zagnana pa je bila tudi kampanja proti skupnosti LGBT. Madžarska je denimo sprejela zakon, ki je bil uperjen proti Srednjeevropski univerzi filantropa Georgea Sorosa. Srednjeevropska univerza se je bila leta 2019 primorana preseliti na Dunaj, navaja STA.

Orbanu naklonjeni Demeter, ki v Budimpešti vodi tudi prestižni leposlovni muzej, je potrdil, da na Madžarskem poteka kulturni boj, a zanj je v ospredju tega boja vprašanje, ali bo madžarska kultura sploh še obstajala čez 100 let. Zato se zavzema za krepitev narodne identitete s pomočjo narodne kulture.

Nima rad pop glasbenikov, ki pljuvajo čez politiko

Čeprav je Demeter v nekem intervjuju dejal, da nima rad pop glasbenikov, ki pljuvajo čez politiko, saj naj bi to razdvajalo občinstvo, je za AFP dejal, da za vključitev v glasbeno reformo politično prepričanje ne bo ovira, ampak bo pomembna kakovost. "Raznolikost je bistvo madžarske kulturne moči, tako kot je raznolikost med narodnimi kulturami bistvo moči Evrope," je dejal.

A kot je dejal pevec punk skupine Usual Disappointments Ferenc Megyeri, madžarska vlada že sedaj cenzurira glasbenike. Skupina je izdala kritične skladbe z naslovi Viktor, Absurdistan in Soros. Omenjene pesmi je oktobra lani vlada, ki je financirala spletni prenos njihovega koncerta, izrezala. Megyerija so organizatorji prosili tudi, da naj sleče majico, na kateri je pisalo Soros. "Ker sem odklonil, so se nato med prenosom osredotočili na moj obraz," je še dejal glasbenik.

Večkrat nagrajeni tekstopisec Zoltan Czutor pa je za AFP dejal, da bi iz sredstev, predvidenih za reformo, lahko sicer naredili marsikaj dobrega, denimo za glasbeno izobrazbo otrok, a je ob tem izrazil bojazen pred indoktrinacijo. Dejal je, da se izvajalci v svojih delih že sedaj izogibajo političnim temam, ker se bojijo, da jih ne bodo vabili na koncerte, ali pa, da njihovih skladb ne bodo vrteli po radiu, je pisanje AFP povzela STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin