Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2024,
8.14

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Ukrajina Bruselj Viktor Orban Giorgia Meloni

Petek, 2. 2. 2024, 8.14

2 meseca, 3 tedne

Orbana naj bi omehčala Melonijeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Giorga Meloni in Viktor Orban | Italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni je dolgoletna prijateljica madžarskega premierja Viktorja Orbana. | Foto Guliverimage

Italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni je dolgoletna prijateljica madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Foto: Guliverimage

Madžarskega premierja Viktorja Orbana naj bi za potrditev dogovora o pomoči Ukrajini prepričala italijanska premierka Giorgia Meloni. Z Orbanom se je že v sredo za eno uro srečala v prestižnem bruseljskem hotelu Amigo, ponovno pa v četrtek zjutraj tik pred uradnim začetkom pogajanj z Orbanom.

Madžarski premier Viktor Orban je na včerajšnjem izrednem zasedanju v Bruslju podprl dogovor o 50 milijard evrov vrednem paketu pomoči Ukrajini. Čeprav so ugibali, da bo Orban ponovno blokiral dogovor, je bil po enournem srečanju voditeljev Nemčije, Francije in Italije ter predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen z Orbanom, ta dosežen. Dogovor so soglasno podprle vse članice EU.

Bruseljski spletni bilten Politico piše, da sta za prepričevanje Orbana zaslužna italijanska premierka Giorgia Meloni in francoski premier Emmanuel Macron. "Melonijeva je vodila pogovore z Orbanom na podlagi njunega dolgoletnega prijateljstva," sta za Politico povedala neimenovana diplomata. "Večkrat je poskušala biti povezovalni člen in videti je, da ji je tokrat uspelo," je povedal eden izmed njih.

Odločitev je bila ključna za voditelje EU, ki so želeli izkazati podporo Ukrajini, hkrati pa dokazati, da so sposobni zajeziti madžarski upor. Orban je večkrat grozil, da bo uporabil veto na številna evropska vprašanja.

Melonijeva se je z Orbanom pogajala v hotelu

Osebe, ki so blizu Melonijevi, so povedale, da je italijanska premierka začela svoje tako imenovano diplomatsko delo pred meseci, ko je vodila pogovore in srečanja z različnimi ministri in uradniki. To se je dogajalo še pred decembrom lani, ko 27 voditeljem ni uspelo doseči dogovora o pomoči Ukrajini, saj ga Orban ni želel podpreti.

Po navedbah Politica so se tokrat delegacije dogovarjale do srede pozno ponoči, da bi zagotovile, da Orban ne bi spodkopal sporazuma.

Melonijeva je po poročanju Politica ta teden okrepila svoja prizadevanja za doseg dogovora. Z Orbanom se je pogovarjala po telefonu, se z njim za eno uro srečala v prestižnem bruseljskem hotelu Amigo in ponovno v četrtek zjutraj tik pred začetkom uradnega srečanja.

V sredo zvečer se je z Orbanom srečal tudi francoski predsednik Macron, potem ko je več tednov z njim poskušal doseči dogovor. V začetku tega meseca je poskušal pridobiti madžarskega voditelja med kosilom v Elizejski dvorani. Med tem kosilom je Macron prosil Orbana, naj pove svojo vizijo o tem, kako bolje vključiti vzhodne države EU.

Ključna vloga Macrona

Macron je imel v teh pogajanjih ključno vlogo, so poudarili diplomati. "Nikoli ni želel nasprotovati Orbanu, ampak ga je hotel pridobiti na svojo stran. To je pristop, ki se je danes obrestoval," je povedal vir blizu francoskega predsednika. "Te ofenzive so predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu omogočile, da je takoj začel vrh z objavo dolgo pričakovanega dogovora," je dejal eden od uradnikov.

Ilaria Salis
Novice Italijani na nogah: bo ta ženska usodna za Orbana?
Ne spreglejte