Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 9. 2008,
16.15

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 7. 9. 2008, 16.15

8 let, 6 mesecev

Odstopil vodja nemških socialdemokratov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vodja nemških socialdemokratov (SPD) Kurt Beck je presenetljivo odstopil, na položaju pa naj bi ga nasledil nekdanji vodja stranke Franz Müntefering.

Odstop naj bi bil posledica odločitve stranke, da za kandidata za prihodnjega kanclerja imenuje zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja. Müntefering, ki je vodil SPD že med letoma 2004 in 2005, bi bil tako 13. vodja stranke po drugi svetovni vojni in že peti v zadnjih petih letih. O odstopu Becka zaenkrat poročajo le mediji, uradne potrditve iz stranke pa še ni bilo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Do odstopa Becka prihaja na dan, ko se nedaleč od Potsdama na vzhodu Nemčije sestaja vodstvo SPD, ki naj bi po navedbah medijev potrdilo zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja za svojega kandidata za kanclerja na parlamentarnih volitvah naslednje leto. V normalnih okoliščinah bi bil kandidat za ta položaj vodja stranke, torej Beck.

Srečanje okoli 50 vodilnih predstavnikov SPD se je začelo z zamudo, saj so se Beck, Steinmeier in vodja poslanske skupine SPD Peter Struck pred tem sestali na ločenem srečanju v zasebni hiši nekaj kilometrov stran.

SPD rekordno nizko

V zadnjih mesecih so bila vse glasnejša ugibanja, da namerava Beck, ki sicer uživa podporo v stranki, vendar pa glede na javnomnenjske raziskave ne uspe prepričati večjega dela volilnega telesa, vodilno vlogo predati Steinmeierju. Ta je bolj priljubljen med ljudmi, a manj v sami stranki.

Ta najstarejša nemška stranka, katere korenine izvirajo iz 60. let 19. stoletja, trenutno uživa rekordno nizko, okoli 20-odstotno podporo. SPD še posebej pesti konkurenca vse močnejše Leve stranke, ki jo podpirajo predvsem v nekdaj komunistični vzhodni Nemčiji, vse bolj pa tudi nasprotniki politike prejšnjega kanclerja, nekdanjega vodje SPD Gerharda Schröderja, na zahodu države.

Ne spreglejte