Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
8.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

smrt

Četrtek, 19. 5. 2011, 8.27

8 let

Objavili domnevni tonski posnetek Osame bin Ladna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spletne strani islamskih skrajnežev so v sredo objavile tonski posnetek nedavno ubitega prvega moža teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna.

Posnetek naj bi posneli tik pred bin Ladnovo smrtjo, v njej pa ta pozdravlja protirežimske proteste v arabskih državah. Avtentičnosti posnetka še niso potrdili Bin Laden na posnetku omenja vstaji v Egiptu in Tuniziji in poziva muslimane, naj izkoristijo "redko zgodovinsko priložnost" za upor. Avtentičnosti nekaj več kot 12-minut dolgega posnetka še niso potrdili. Posnetek so posneli kot videoposnetek, a je na njem samo tonski posnetek in fotografija bin Ladna. Pripadniki posebnih enot ameriških marincev SEAL so bin Ladna ubili 2. maja v njegovem skrivališču v pakistanskem Abotabadu, nato pa so posmrtne ostanke vrgli v morje.

Ni še jasno, kdo bo odslej na čelu Al Kaide Še vedno pa ni dokončno znano, kdo bo bin Ladna nasledil na čelu Al Kaide. Vodstvo teroristične mreže naj bi po nekaterih podatkih začasno prevzel Egipčan Saif al Adel, vendar je danes neimenovani predstavnik ameriške administracije opozoril, da ni nobenih znamenj, da naj bi al Adel dejansko prevzel začasno vodenje Al Kaide.

Tudi nekateri zahodni analitiki, vključno z enim od bivših sodelavcev ameriške tajne službe Cia, so izrazili dvom v to, da naj bi al Adel prevzel vodenje.

Iskanje operativcev Al Kaide se je že začelo Neimenovani vir ameriške vlade pa je ob tem sporočil, da so ameriške oblasti sprožile mednarodno iskanje za domnevnimi operativci Al Kaide, katerih imena so odkrili v računalniških datotekah in bin Ladnovem dnevniku, ki so jih zaplenili po bin Ladnovi smrti v Abotabadu. ZDA so za pomoč pri identifikaciji morebitnih operativcev že zaprosile Veliko Britanijo in Kanado.

Ne spreglejte