SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obamov vsakdan: škandali, afere in očitki

1

termometer

Čeprav mora ameriški predsednik Barack Obama v svojem drugem mandatu nasloviti celo vrsto političnih in gospodarskih težav, se v teh dneh ukvarja s popolnoma drugačnimi vprašanji in temami.

Američani, ko je govora o njihovih predsednikih, radi spomnijo na prekletstvo drugega mandata. To je še posebej značilno za sodobne predsednike 20. in 21. stoletja. Če omenimo le nekaj najodmevnejših: Trumanu so očitali korejsko vojno, Johnsonu Vietnam, Nixonu Watergate, prav poseben pa je bil spolni škandal Clintona s pripravnico Monico Lewinski. Neke vrste prekletstvo v teh dneh ne prizanaša niti trenutnemu predsedniku Baracku Obami.

Prisluškovanje novinarjev Najprej je v javnost prišel dogodek s prisluškovanjem pravosodnega ministrstva novinarjem ameriške agencije AP, kar so močno obsodili tako novinarji kot ameriška javnost. Svoboda medijev je vendarle eden temeljev ameriške ustave. Mednarodni novinarski klub v Washingtonu je zahteval tudi pojasnila ameriškega predsednika. Bela hiša za zdaj vztraja, da predsednik o prisluškovanju ni vedel ničesar.

Napad v Bengaziju Še vedno ostaja odprto tudi vprašanje napada v Bengaziju v Libiji. V ZDA je napad, ki se je zgodil v občutljivem času pred predsedniškimi volitvami novembra lani, sprožil vroče politične razprave, ki se še vedno niso umirile. Republikanci administraciji predsednika Baracka Obame očitajo, da je skušala v luči prihajajočih volitev namerno zmanjšati teroristično grožnjo. Ameriški predsednik se vprašanj o Bengaziju ni mogel izogniti niti na nedavni tiskovni konferenci z britanskim premierjem Davidom Cameronom.

Davčna preiskava čajankarskega gibanja Zadnja zgodba je še popolnoma sveža. Ameriško pravosodno ministrstvo je sporočilo, da je začelo zvezno kriminalistično preiskavo o tem, ali je bila odločitev davčne službe (IRS) o podrobnem pregledu delovanja nekaterih konservativnih skupin politično motivirana. Tarča dacarjev so bile skupine, povezane z gibanjem čajanke, enega najbolj glasnih in ostrih kritikov predsednika Obame. Ta je preiskavo obsodil in zanikal kakršnokoli povezanost, a madež ostaja. Zaradi afere je odstopil tudi prvi mož davčne agencije Steven Miller.

Pozornost javnosti "Davčni škandal prihaja v javnost v za predsednika in za demokratsko agendo zelo neprimernem času," je za Reuters povedala Sarah Binder, ameriška politična analitičarka, ki meni, da bo izziv za ameriškega predsednika predvsem, kako pozornost javnosti zadržati na svojem političnem programu in ne na škandalih, ki jih bodo nedvomno pograbili republikanci in mediji.

Nova dimenzija javne sfere Po mnenju nekdanjega Clintonovega tiskovnega predstavnika Mika McCuryja bo ta naloga za Obamo še precej bolj zahtevna, kot je bila v času Clintona. "Okolje komunikacij je danes precej bolj kompleksno, saj je na voljo cel kup nenasitnih družbenih omrežij, kjer je vsak škandal še toliko bolj napihnjen," ocenjuje. "Pri nas tega ni bilo. Imeli smo zaslišanja v kongresu in škandale, vendar smo jih lahko še vedno uravnavali, s tem pa tudi držali našo agendo v igri," je sklenil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin