Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
17.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Barack Obama Rusija rasizem

Torek, 22. 12. 2015, 17.24

8 let

"Obama je tepec!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ruski mediji brez meja smešijo in žalijo ameriškega predsednika.

V Rusiji je jasno, da je najpomembnejša oseba na svetu Vladimir Putin, alfa moški brez konkurence. Vsi drugi svetovni politiki mu ne sežejo niti do gležnjev, njegov antipod pa je Barack Obama.

Obama je klovn in lažnivec V zadnjem času ga ni ruskega medija, ki ne bi Obame smešil in žalil. Ruska novinarska agencija RAI Novosti je Obamo imenovala klovn in idiot, ki mu ni zaupati. V tabloidu so zapisali, da je len, saj je v svojem zadnjem mandatu 247-krat igral golf, ter da lažnivec, ker so ga kot takega v anketi prepoznali tudi Nemci.

Ruska televizija RT je objavila promocijskih posnetek ob svoji desetletnici, v katerem nastopata ostarela Obama in John Kerry, ki posedata na terasi, ameriški predsednik je Edward Snowden, ves svet pa seveda gleda televizijo RT.

Majice z napisom Obama tepec Popularni komik Mikhail Zadornov , ki je bil do zdaj znan kot avtor slogana "Američani? Toda oni so tako neuuuuummmniiii!", je za Obamo iznašel slogan "Obama je čmo!" Kar je ruska beseda za tepca. Slogan je postal priljubljen v ruski pop kulturi in ga tiskajo na vse, od nalepk, magnetov in majic, kjer je še posebno priljubljena majica z motivom, ko Putin Obami na uho zašepeta, da je tepec.

Po internetu kroži fotografija, ki naj bi bila zračni posnetek ruske baze v Siriji, na letališki pisti pa je napisano Obama tepec. Slogan so celo zapisali v Wikipedio, a so ga pozneje izbrisali zaradi pritožb uporabnikov. Verjetno ne ruskih.

Tekmovanje v brcanju v glavo in zažgane lutke Na lokalni ravni pa gredo žalitve na račun ameriškega predsednika še dlje. Poleti so v sibirskem mestu Bratsk organizirali tekmovanje, kdo lahko višje brcne v sliko Obame. Podobo v naravni velikosti so postavili na glavni trg, lokalna mladina pa je navdušeno brcala Obamo v glavo.

Februarja letos so na festivalu pomladi v Kaliningradu zažgali slamnato lutko Obame. Pozneje so lokalni oblastniki zatrdili, da je navada, da z zažigom lutk preganjajo zimo in da lutka nikakor ni bila podobna ameriškemu predsedniku. So pa na istem festivalu prikazovali tudi otroško predstavo, v kateri je ruski junak Petruška ubil ameriškega predsednika.

Tudi pretekli mesec so v Kubanu zažgali lutko Obame, tokrat je bil ob njem še turški predsednik Recep Erdogan, ker je "po ameriškem naročilu sestrelil rusko letalo".

Rasistični oglasi z Obamo Policija se na take dogodke le redko odzove. Letos aprila je bilo s 150 evri kazni kaznovano lokalno podjetje v Samari, ker so na jumbo plakatu objavili fotografijo Obame z napisom "Sram vas bodi, čistili ste dimnik, a se niste umili." Kazen so dobili, ker so kršili oglaševalski kodeks. Ko je na reklami podjetje v Lipetsku objavilo fotografijo objokanega Obame s pripisom, da delajo za vse, razen za Obamo, jih niso kaznovali, ker se Obama ni osebno pritožil.

Zadnji tak primer je koledar za leto 2016, ki ga je natisnila trgovina Bakhetle. Po poročanju AFP je koledar v znamenju kitajskega leta opice in prikazuje družino opic, od katerih ima ena obraz Obame. Ob tem se je končno odzvalo tudi ameriško veleposlaništvo v Moskvi in na Twitterju zapisalo, da je "sramotno, da se na policah ruskih trgovin prodaja tako očiten rasizem". Koledarje se zaradi tega umaknili iz trgovin.

Ne spreglejte