Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
8.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

eksplozija ZDA FBI Islamska država Ahmad Khan Rahami

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 8.02

6 let, 7 mesecev

Po strelskem obračunu policisti prijeli osumljenca za eksplozijo v New Yorku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
eksplozija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški policisti so po strelskem obračunu prijeli osumljenca za sobotno eksplozijo v New Yorku. Danes je blizu železniške postaje v mestu Elizabeth v New Jerseyju odjeknila še ena eksplozija.

Ahmad Khan Rahami | Foto: FBI Ahmad Khan Rahami Foto: FBI Kot enega izmed osumljencev za sobotni napad, ko je eksplozija na Manhattnu ranila 29 ljudi, so identificirali 28-letnega Afganistanca Ahmada Khana Rahamija, ki ima ameriško državljanstvo. Rahamija, ki ga je Zvezni preiskovalni urad (FBI)  opisal kot oboroženega in nevarnega, so danes prijeli v New Jerseyju.

Aretirali so ga po strelskem obračunu v mestu Linden, poročajo ameriški mediji. Rahamija so ranjenega odpeljali v bolnišnico. V streljanju sta bila po poročanju ameriških medijev ranjena dva policista.

"Rahami je pridržan," je za ameriško televizijo CNN dejal župan mesta Elizabeth Chris Bollwage. "Eden od policistov iz mesta Linden je bil ustreljen v prsi, drugi pa v roko. Ustreljen je bil tudi Rahami," je še povedal.

Kamere posnele osumljence

FBI je po sobotnem napadu aretirala pet osumljencev, ki so jih številne kamere posnele pri kraju eksplozije oziroma nekaj ulic stran, kjer so našli še eno eksplozivno napravo. Kamere so pred eksplozijo posnele moškega, ki za seboj vleče torbo na kolesih.

Pozneje so kamere na zahodnem delu Manhattna posnele istega moškega z isto torbo, ki jo je pustil na pločniku. K torbi sta pristopila dva moška in iz nje vzela vrečo, jo položila na tla in odšla neznano kam. V tej vreči je bila eksplozivna naprava iz lonca pod pritiskom, ki jo je newyorška policija po eksploziji na 23. ulici razorožila z robotom.

V Elizabethu odkrili pet sumljivih naprav, ena je eksplodirala

Danes so v mestu Elizabeth sicer našli do pet sumljivih naprav, ena je eksplodirala, ko jo je skušal policijski robot onesposobiti. Župan mesta je sporočil, da eksplozija ni bila nadzorovana, zgodila pa se je, ko so pristojni skušali detonirati nahrbtnik. Šlo je za eksplozivno sredstvo, ki bi lahko poškodovalo veliko ljudi, je povedal župan Bollwage.

Sumljiv nahrbtnik so našli po tem, ko je na Manhattnu eksplozija ranila najmanj 29 ljudi, v bližini pa so našli še eno eksplozivno sredstvo. Obe eksplozivni sredstvi sta bila lonca pod pritiskom, napolnjena s šrapnelom, oba sta imeli mobilne telefone in božične lučke za detonacijo. 

Vojak IS zabodel devet ljudi

To pa nista edina incidenta iz zadnjih dni. V soboto je 22-letni Dahir Adan v nakupovalnem središču v Minnesoti zabodel devet ljudi, nekatere od njih je najprej vprašal, ali so muslimani.

Nihče od zabodenih ni bil huje ranjen, teroristična organizacija Islamska država pa je sporočila, da je bil Adan njen vojak. Adana, po rodu iz Somalije, je med divjanjem ubil policist.

Napada v New Yorku in New Jerseyju ter najdena eksplozivna telesa na postaji v Elizabethu bi lahko bili povezani, navaja AFP.

Ne spreglejte