Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2013,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Iran kopalke

Nedelja, 7. 7. 2013, 16.25

8 let

Neprimerno oblečene iranske plavalke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Profesionalna plavalka Elham Sadat Asgari je postavila iranski ženski plavalni rekord, ko je preplavala dvajset kilometrov, a ji rekorda ne želijo priznati, češ da ni bila primerno oblečena.

Plavalna obleka Elham Sadat Asgari je takšna, kot da bi v vodo skočila oblečena v potapljaško obleklo, čez to pa bi si oblekla vrečko. Seveda ima na glavi tudi ruto. Med plavanjem ji plašč valovi okoli telesa, se ji zavija med noge in jo moti pri plavanju. "Noben plavalec ne bi želel plavati v plavalni obleki, ki jo moram nositi. Plavanje v njej me lahko poškoduje," je dejala v videu, s katerim želi svetovno javnost opozoriti na kršenje človekovih pravic v Iranu.

Kljub tej opravi se je odločila, da bo postavila iranski rekord v daljinskem plavanju v odprtih vodah. V Kaspijskem morju je v začetku junija preplavala dvajset kilometrov.

A ji oblasti niso želele priznati rekorda, češ da je njena obleka odkrivala preveč telesa. To naj bi se zgodilo, ko je prišla iz vode, saj naj bi se videli obrisi njenega telesa. "Najprej so rekli, da sem preplavala le osemnajst kilometrov ter da to ni rekord. Ko sem dokazala, da jih je bilo dvajset, so se na ministrstvu za šport izgovorili na obleko," je razočarana. "Res ne vem, kako si lahko še bolj zakrije telo kot z obleko, ki jo je nosila," se sprašuje njena prijateljica, ki želi ostati anonimna.

Elham je s plavanjem želela podreti svoj lasten rekord iz leta 2008, ko je preplavala 12 kilometrov. Ta rekord so ji priznali, nosila pa je enako plavalno obleko. "Mislijo, da je plavanje le za moške, toda pokazati želim, da znamo plavati tudi ženske," je odločena. Iranske ženske sicer smejo plavati le v posebnih bazenih za ženske ali na ženskih plažah.

Med plavanjem jo je zbil policijski čoln Elham je plavanju predana že od otroštva. Plavati je začela, ko je bila stara pet let. Zdaj, pri 32 letih, je učiteljica plavanja. Kot plavalka pa je predana daljinskemu plavanju v odprtih vodah.

Njene težave so se začele, ko je leta 2010 v treh dneh želela preplavati otok Kiš. Med plavanjem jo je spremljal tudi predstavnik ministrstva za šport. A po petih kilometrih plavanja se je nenadoma prikazal policijskih čoln, ki je z vso hitrostjo zapeljal proti ekipi. Val čolna ji je poškodoval noge, in prepričana je, da bi, če ji ne bi pomagal oče, utonila.

Bila je tako šokirana, da je želela opustiti plavanje. Toda prijatelji so jo opogumili in ponovno je začela trenirati. Vsak dan je preplavala pet kilometrov in pretekla 12 kilometrov.

Ko se je odločila, da bo porušila svoj rekord, je izbrala plavanje v Kaspijskem morju, a tokrat je v strahu pred policijskimi čolni plavala ob obali zasebne ženske plaže. Plavala je od pol šestih zjutraj do pol treh popoldan. Pravi, da je bilo zelo naporno, tudi zaradi obleke, ki jo mora nositi. Tehta namreč šest kilogramov, ko se prepoji z vodo, še več. A vse to je bilo zaman, rekorda ji ne želijo priznati. "Moj rekord je talec ljudi, ki ne zmorejo preplavati niti dvajset metrov," je ogorčena in odločena, da se bo borila za svoj prav.

V zadnjih tednih je tisoče Irancev izrazilo podporo njenemu prizadevanju in jo spodbujalo na njeni strani na Facebooku. Oblasti pa svoje odločitve še niso komentirale.

Ne spreglejte