SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemška stranka, ki bi razpustila evro

1

termometer

 | Foto:
Uvrstitev stranke Alternativa za Nemčijo v zvezni parlament je negotova, a je uveljavljene stranke niso mogle prezreti. Tudi zato, ker so vanjo prestopili člani strank s celotnega političnega spektra.

Protievrska stranka Alternativa za Nemčijo (Alternativ für Deutschland – AfD) je razburkala nemške politične vode. Edina stranka, ki glasno priznava, da je proti evru, je velika neznanka volitev. Njena podpora v javnomnenjskih anketah naj bi bila podcenjena in stranka bi lahko prestopila petodstotni parlamentarni prag, kar bi precej pretreslo nemško politično sceno.

V najnovejši nemški stranki, ustanovljeni 6. februarja letos, je zbranih veliko uglednih ekonomistov, od tod naziv "stranka profesorjev". Po lastnih trditvah ima stranka v Nemčiji 20 tisoč članov, od tega dva ali trije odstotki profesorji. Nasprotniki jo prikazujejo kot stranko naivnih akademikov, ki so zašli v neprijazno politično okolje, samo da bi na zveznih volitvah potonili brez sledu.

Brez ideološke osnove Skrajna levica AfD vidi kot protiimigrantsko stranko. AfD pravi, da se zavzema za sistem nadzora nad imigracijo, ki bi ljudem v Nemčijo omogočal dostop glede na potrebne veščine. Stranko uvrščajo desno od desne sredine. Sama trdi, da nima ideološke osnove. "Smo nova vrsta stranke, ki ne potrebuje ideoloških prometnih znakov," pravi njen 50-letni vodja, profesor makroekonomije na univerzi v Hamburgu Bernd Lucke, in kot enega od dokazov za to navaja, da je privabila prebežnike iz strank celotnega političnega spektra.

Številni volivci bi stranko lahko videli kot alternativo CDU-ju, ki se je v zadnjih letih pomaknila bolj v sredino. Četudi stranka ne bo prestopila parlamentarnega praga, pa bi lahko odščipnila pomembne glasove Merklovi, že zdaj pa je iz njenih krščanskih demokratov v AfD "prebegnilo" kar nekaj članov, ki nasprotujejo "brezpogojni podpori nore evrske politike". Večjo grožnjo AfD predstavlja manjšim, že uveljavljenim strankam, kot so na primer liberalci (FDP), ki se že sicer soočajo z osipom volivcev in povsem možno je, da bo Merklova po volitvah ostala brez trenutne koalicijske partnerice.

Za AfD je glavna tema evro, njen prvi cilj pa odprava evra ali pa vsaj spraviti Nemčijo iz evroobmočja. Vidi se kot alternativa prevladujoči proevropski politiki med nemškimi uveljavljenimi strankami. Ima tri temeljne cilje: "obnovitev demokratičnih vrednot", ponovno "uvesti vladavino prava" ter vrnitev k "ekonomiji zdravega razuma". Stranka želi izkoristiti razočaranje Nemcev z evrom in številnimi paketi pomoči. Večina Nemcev še vedno podpira evro, pomembna manjšina, številni iz konservativnega političnega spektra, pa bi radi videli, da bi ga razpustili.

Lucke meni, da je bila skupna evropska valuta zgodovinska napaka. Popraviti to napako je edina pot iz krize, pravijo v stranki. Zaradi dinamike trga so nekatere evropske regije bolj konkurenčne kot druge, kar je vodilo do zveze neenakih partnerjev. Pred uvedbo evra so manj konkurenčne države lahko devalvirale svoje valute, da bi privabile investicije. To ni bilo več možno s članstvom v evroobmočju. Evropa posledično razpada na reven in stagnirajoč južni ter uspešnejši severni del. "Kot pravi Evropejci moramo opustiti enotno valuto, ki Unijo vleče narazen," pravi Lucke. AfD zato zahteva nadzorovano razpustitev evra ter vrnitev k nacionalnim valutam ali pa ustanovitev manjših stabilnih valutnih območij.

Reševanje bank in skladov, ne Grkov ali Portugalcev Stranka je prepričana, da bi morali Nemci na referendumu odločati o članstvu v evroobmočju ter predlagajo skupnost suverenih držav z enotnim trgom. Zahteva temeljito reformo evropskih institucij in nova pogajanja o nemškem odnosu do Evrope. Lucke meni, da nemški davkoplačevalci ne rešujejo Grkov ali Portugalcev temveč ameriške sklade, francoske in nemške banke ter britanske zavarovalnice.

Če bo AfD prišla v parlament, bo njena najverjetnejša zaveznica CDU, vendar zavezništvo ne bi bilo najbolj naravno. Stranka je povzročila nekaj valov. Ti valovi sicer kanclerke Angele Merkel verjetno ne bodo odnesli z oblasti, je pa zaradi njih uveljavljenim strankam neprijetno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin