Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
13.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 13.13

6 let, 6 mesecev

Nemčija v tujini išče mlade delavce

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Nemčiji primanjkuje kvalificiranih delavcev. Program nemške vlade Posel mojega življenja mladim iz Evropske unije ponuja priložnost za pripravništvo v največjem evropskem gospodarstvu.

Projekt The job of my life (http://www.thejobofmylife.de) je del pobude za krepitev poslovne mobilnosti mladih, zainteresiranih za usposabljanje, in nezaposlenih mladih profesionalcev (http://www.make-it-in-germany.com). Nemška zvezna vlada je za projekt namenila 140 milijonov evrov.

Od februarja letos v Nemčijo prihajajo mladi iz držav EU, ki gospodarsko ne stojijo najbolje, in so lahko pripravniki v enem od okoli 350 priznanih podjetij. Povprečna plača pripravnika, ki se odloči oditi v Nemčijo, je do 820 evrov. Tuji pripravniki v Nemčiji se v centrih za tuje jezike brezplačno učijo nemščine, plačane imajo potne stroške za razgovor za službo ter stroške za življenje med opravljanjem pripravništva.

Tisti, ki želijo sodelovati v programu, morajo biti stari med 18 in 35 let, imeti morajo končano srednjo šolo ter pravico svobodnega gibanja v EU. Poleg tega je zelo pomembno, da zainteresirane osebe niso imele še nikakršnega usposabljanja v svoji državi. Pot kandidatov iz tujine v Nemčijo organizira Zvezna agencija za posredovanje delavcev (ZAV).

Nemčija potrebuje priseljence V Nemčiji primanjkuje kvalificiranih kandidatov za številne posle; strokovnjaki za hladilne naprave, osebe za nego starejših in bolnih, vodovodarji, inženirji in mehaniki, zaposleni v restavracijah … Samo lani je v Nemčiji ostalo prostih več kot 33 tisoč delovnih mest za pripravnike. Eden od razlogov je nizka stopnja natalitete v Nemčiji, drugi pa sposobnosti, ki jih podjetja pričakujejo od kandidatov. Nemški mediji pišejo, da skupaj z vsemi morebitnimi kandidati znotraj Nemčije državi primanjkuje še od 300 do 400 tisoč priseljencev.

Nemčija ima pri 7,6-odstotni stopnji brezposelnosti eno najnižjih med članicami EU, zato je logično, da kvalificirano delovno silo iščejo predvsem v državah z visoko stopnjo brezposelnosti mladih – v Španiji je po podatkih Eurostata brez dela več kot polovica mlajših od 25 let, v Grčiji je ta odstotek še višji – 58,7. V Sloveniji je brezposelnost med mladimi 23-odstotna.

Zaposlovanje strokovnjakov in praktikantov iz tujine je sicer v Nemčiji sporna tema. Tamkajšnji sindikati se bojijo, da bi zaradi zaposlovanja tujcev številni mladi Nemci, ki želijo usposabljanje, a nimajo dovolj visoke izobrazbe, zamudili priložnost. Takšnih mladih, ki so končali šolo, a še niso opravili usposabljanja, je okoli 300 tisoč.

Ne spreglejte