Tina Vovk

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
11.33

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Robert Durst umor policija

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 11.33

2 leti, 3 mesece

Najnevarnejši milijonar na svetu (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Okoli Roberta Dursta, dediča newyorškega milijardnega nepremičninskega imperija, so vse njegovo življenje izginjali ali pa v sumljivih okoliščinah umirali njegovi bližnji.

Za Durstovo prvo ženo Kathleen se je vsaka sled izgubila 31. januarja 1982. Tri tedne pred tem je bila v bolnišnici, prijateljici pa je priznala, da jo je njen mož, od katerega se je ločevala, surovo pretepel. Družina in prijatelji 29-letne Kathleen so prepričani, da jo je Durst ubil. Ker ni bilo trupla in drugih dokazov, bogatašu niso nikoli sodili. Policija je sklenila, da je mlada ženska pobegnila pred nesrečnim zakonom. Leta 1990 se je ločil od nje.

Durst, član ene najbogatejših newyorških družin, najstarejši sin lastnika devetih nebotičnikov na elitnih newyorških lokacijah, je stike z družino, ki je "težka" okoli 5,2 milijarde dolarjev (okoli 4,6 milijarde evrov), pretrgal leta 1994. Tedaj je njegovega očeta Seymourja na čelu nepremičninskega imperija namesto njega nasledil mlajši brat Douglas. Robertov delež je družina že pred leti odkupila za 65 milijonov dolarjev (58 milijonov evrov).

Se je odkrižal prijateljice? Leta 1999 je policija ponovno odprla preiskavo o izginotju Kathleen. Nova sled bi lahko bila Susan Bergman, pisateljica in hči znanega newyorškega mafijca. Bila je tudi Durstova prijateljica iz mladosti, s katero sta se poznala več kot 40 let, poznala pa je tudi Kathleen. Novembra 2000 je postalo javno, da poteka nova preiskava, mesec pozneje pa so Bergmanovo našli mrtvo v njenem stanovanju v Los Angelesu. Ubita je bila s strelom v tilnik. Ker ni bilo znakov, da bi vdrli v njeno stanovanje, je policija sklepala, da je morilcu odprla vrata v svoj dom. V času njenega umora je bil Durst v Kaliforniji, a je s pomočjo letalske vozovnice dokazal, da je od tam odletel, še preden so našli truplo Bergmanove.

Obsojen za razkosanje trupla Septembra 2001 so v Galvestonu v Teksasu v morju odkrili truplo brez glave, rok in nog. Preiskava je pokazala, da gre za Morrisa Blacka. Njegova soseda je bila starejša gluhonema ženska po imenu Dorothy. Lastnik stanovanja je povedal, da je pogosto odsotna, da pa je najemnino plačala za eno leto vnaprej. Sumničava policija je v njenem stanovanju našla dokaze, da se je strašni zločin – razkosanje Blacka – zgodil tam. V stanovanju so našli tudi podatke o zdravniškem pregledu na ime Robert Durst. Stopili so v stik z zdravnikom, ki je policijo obvestil, ko je skrivnostni moški naslednjič prišel na pregled in policija je osumljenca prijela.

Pri Durstu so ob aretaciji poleg marihuane in dveh pištol našli tudi vozniško dovoljenje na ime Morris Black. Na sojenju je Durst priznal, da je soseda ubil med prepirom v samoobrambi. Med prerivanjem za pištolo se je ta sprožila in krogla je žrtev zadela v obraz, je trdil Durst. Sodišče je odločilo, da je bogataš kriv za razkosanje trupla, ne pa tudi za uboj. Na roke mu je šlo tudi to, da je v Teksasu dovoljeno streljati, če v tvoj dom pride vsiljivec, piše Jutarnji list.

Primer je razdelil javnost. Nekateri so trdili, da je Durst najbolj nesrečen milijonar na svetu. Sam je nekoč izjavil, da je vedno imel več denarja, kot ga je lahko potrošil, kljub temu pa ni bil srečen. Drugi so prepričani, da gre za psihično moteno osebo. Njegovi odvetniki so najeli strokovnjaka, ki je pričal, da Durst trpi zaradi Aspergerjevega sindroma (avtistična motnja, za katero so značilne hude težave v socialnih interakcijah ter omejeno in ponavljajoče se vedenje in zanimanje). Spet tretji so prepričani, da gre za inteligentnega in hladnokrvnega morilca.

Družina čuti olajšanje Potem ko je v zaporu odsedel nekaj let zaradi razkosanja Blacka, so ga izpustili na prostost. Marca lani so ga zaradi umora Bergmanove aretirali v hotelu v New Orleansu, kjer je bil prijavljen pod lažnim imenom. Njegova družina je sporočila, da čuti olajšanje in da upa, da bo končno prevzel odgovornost za vse, kar je storil. Čeprav je družina proti Robertu Durstu skupaj 13-krat zahtevala prepoved približevanja, pa so zanj vedno plačevali drage odvetnike, ki so ga zastopali.

Durst je prejšnji teden priznal krivdo za nezakonito posedovanje orožja, ki so ga pri njem našli ob aretaciji v New Orleansu. Nepravnomočno je bil obsojen na 85 mesecev zapora. Zdaj ga čaka premestitev v Kalifornijo, kjer mu bodo sodili za umor Bergmanove. Ravno ona je po mnenju številnih, ki so podrobneje spremljali Durstovo življenjsko pot, klicala dekana fakultete in se predstavila kot Durstova žena Kathleen nekaj dni po njenem domnevnem izginotju. Zaradi tega klica je policija domnevala, da je nesrečna žena zapustila svojega nasilnega bogatega moža.

Posneli priznanje? Po Durstovi lanski aretaciji so mediji pisali, da ga policija preiskuje tudi v povezavi z izginotjem več najstnic. Zvezni preiskovalni urad je policijo pozval, naj preišče nerešene primere v krajih, kjer je Durst živel. Pod lažnim imenom je bil v Massachusettsu, New Jerseyju, Južni Karolini, Floridi, Teksasu, Misisipiju in Virginiji.

Med snemanjem dokumentarca o danes 72-letnemu Durstu so se ustvarjalci v zaporu pogovarjali tudi z bogatašem. Pri tem so ga domnevno ujeli pri priznanju krivde. Durst je sam pri sebi, medtem ko je odšel v kopalnico, zamomljal: "Kaj hudiča sem naredil? Vse sem jih ubil, seveda." Pri tem pa se ni zavedal, da je bil mikrofon, ki ga je imel na sebi, še vedno prižgan.