Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
8.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 8.43

8 let, 3 mesece

Moldavija izgnala romunska diplomata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Moldavija je izgnala romunska diplomata, svojo veleposlanico v Bukarešti Lidio Gutu pa je poklicala na posvete, je sporočilo moldavsko zunanje ministrstvo.

Moldavija se je za izgon romunskih diplomatov odločila zaradi nezdružljivosti njunih dejavnosti z njunim diplomatskim statusom, kar v diplomatskem jeziku pomenu vohunjenje. Diplomata morata Moldavijo zapustiti v 24 urah.

Moldavija podrobnejših pojasnil ni podala. Je pa odločitev sprejela manj kot teden dni potem, ko je predsednik Vladimir Voronin med obiskom na sedežu Evropske unije v Bruslju povedal, da se namerava njegova država v Bruslju pritožiti zaradi "stalne agresije" članice EU Romunije. "Upali smo, da bo vprašanje romunske agresije izginilo, ko se bo država pridružila EU," je minuli četrtek v Bruslju izjavil Voronin. "Vidimo, da smo se zmotili. Agresija se je le še okrepila," je dodal, ne da bi svoje obtožbe pojasnil.

Teodoresky: Povojne meje med SZ in Romunijo so zgodovinska goljufija

Podal pa jih je le nekaj dni potem, ko je romunski veleposlanik v Kišinjovu Filip Teodoresky 30. novembra pariško mirovno pogodbo iz leta 1947, ki je določila povojne meje med Sovjetsko zvezo in Romunijo, označil za zgodovinsko goljufijo.

Moldavija, nekdanja sovjetska republika, ki leži med Romunijo in Ukrajino, šteje okoli štiri milijone prebivalcev, pri čemer sta dve tretjini romunskega porekla. Med letoma 1918 in 1940 je bila namreč večina ozemlja Moldavije del Romunije.

Do tega spora je prišlo v času napetosti glede statusa Kosova

Do spora med Romunijo in Moldavijo je prišlo v času mednarodnih napetosti glede statusa Kosova in zaskrbljenosti, da bi bilo lahko to vprašanje presedan pri vprašanju povojnih meja, predvsem na območju nekdanje Sovjetske zveze.

Ne spreglejte