Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
14.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 14.11

7 let, 12 mesecev

Modrokrvni borec za človekove pravice

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naloge komisarja ZN za človekove pravice od Navi Pillay prevzema jordanski princ Zejd Raad Zejd Al Husein, ki izhaja iz dolge linije bližnjevzhodnih kraljev.

Zejd bin Raad je zelo cenjen med diplomati v ZN in poznan po svojih izkušnjah z ohranjanjem miru. Med drugim je med februarjem 1994 in februarjem 1996 služil kot uradnik za politične zadeve v Unproforju v nekdanji Jugoslaviji. V preteklosti je igral ključno vlogo pri ustanovitvi Mednarodnega kazenskega sodišča in si prizadeval, da bi bili mirovniki odgovorni za svoje spolne prestopke.

Karierni diplomat je bil med drugim jordanski veleposlanik v ZDA in Mehiki (med letoma 2007 in 2010), preden je prevzel naloge komisarja za človekove pravice, pa je bil stalni predstavnik Jordanije v ZN. Zejd bin Raad je prvi musliman in Arabec na položaju komisarja ZN za človekove pravice.

Bo branil svobodo govora v verski sferi? Odločitev o njegovem imenovanju je po več mesecih negotovosti med več kvalificiranimi kandidati sprejel generalni sekretar Ban Ki Mun. Generalna skupščina je princa potrdila nekaj dni pozneje, 17. junija. Tedaj so nekateri podvomili, kako bo ravnal glede ene temeljnih človekovih pravic – svobode govora. Postavili so vprašanje, kako agresivno bo kot komisar branil pravico do svobode govora v sferi religije, kjer je ta pravica pod nenehnim napadom tako na nacionalni kot na mednarodni ravni. V času, ko je bil princ predstavnik Jordanije v ZN, je namreč njegova država vedno glasovala za resolucije o boju proti blatenju religije, ki jih je predlagala Organizacija za islamsko sodelovanje.

Poročen z Američanko Zejd bin Raad je bil rojen v Amanu v Jordaniji leta 1964. Leta 2000 se je poročil z Američanko Sarah Butler, s katero imata tri otroke. Njegov oče je princ Raad bin Zejd, vodja kraljevih hiš v Iraku in Siriji. Njegovi stari starši po očetovi strani so bili priznana turška slikarka, princesa Fahrelnisa Zejd in princ Zejd bin Husein.

Njegov oče je vnuk pokojnega kralja Huseina iz Hejaza, saj je bil njegov ded Zejd Huseinov najmlajši sin. Huseinov sin Abdulah je bil kralj Transjordanije, sin Fajzal pa je bil za kratek čas sirski kralj, pozneje pa iraški kralj. Tako je Raad bin Zejd prvi bratranec pokojnega jordanskega kralja Talata in iraškega kralja Gazija.

Prestolonaslednik iraške krone Raadov mrzli bratranec je bil Fajzal II., zadnji iraški kralj, ki je bil ubit med krvavim državnim udarom leta 1958. Po regicidu (umorjen je bil tudi prestolonaslednik) je bil princ Zejd bin Husein naslednji v vrsti za iraško krono – te si ni nikoli nadel na glavo, saj je Irak postal republika –, njegovi preostali sonasledniki v Jordaniji pa ga priznavajo kot vodjo iraške kraljeve hiše. Po njegovi smrti leta 1970 ga je nasledil edini sin Raad bin Zejd, oče od danes naprej novega komisarja ZN za človekove pravice Zejda bin Raada.

Ne spreglejte