Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2022,
7.38

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

159

Natisni članek

eksplozija Rusija Ukrajina Kijev

Ponedeljek, 31. 10. 2022, 7.38

1 leto, 5 mesecev

Stanje v Kijevu: ljudje stojijo v vrsti za vodo, 270 tisoč domov brez elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

159

Eksplozija v Kijevu | Foto Reuters

Foto: Reuters

250. dan vojne v Ukrajini. Ukrajincev kljub težkim vojnim razmeram humor ni povsem zapustil. Po jutranjih ruskih raketnih napadih je ukrajinsko obrambno ministrstvo pred nočjo čarovnic na Twitterju zapisalo, da bosta na jutrišnji praznik vseh svetih zle duhove pregnala sveti Javelin in sveti Himars. Medtem je župan Kijeva Vitalij Kličko Rusijo obtožil genocida. Izjavo je podal po tem, ko je Rusija sprožila val raketnih napadov po vsej državi, tudi v prestolnici.

21.49 Ljudje stojijo v vrstah za vodo

Ljudje v ukrajinski prestolnici Kijev so morali stati v vrsti za vodo, potem ko so ruske rakete zadele ključne objekte po državi. Župan mesta Kličko je v večernih poročilih povedal, da je 40 odstotkov potrošnikov v Kijevu ostalo brez vode, 270 tisoč domov pa je brez elektrike.

Po podatkih Ukrajine je bilo v napadih po vsej državi ranjenih 13 ljudi. Rusija je sporočila, da so bili napadi usmerjeni na ukrajinski vojaški nadzor in energetske sisteme ter da so bili zadeti vsi cilji. Toda ukrajinska vojska je sporočila, da je sestrelila 45 od 55 izstreljenih raket.

18.30 Putin na srečanju z voditeljema Armenije in Azerbajdžana

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Sočiju sprejel voditelja Armenije in Azerbajdžana na pogovorih o končanju nasilja med državama. Po navedbah Kremlja naj bi govorili o uresničevanju sporazumov, doseženih s pomočjo Rusije, ter dodatnih ukrepih za okrepitev stabilnosti in varnosti v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V spopadih med Armenijo in Azerbajdžanom v Gorskem Karabahu je v zadnjem mesecu umrlo 286 ljudi, kar je največ od vojne leta 2020. Zakavkaški državi sta sicer v sporu zaradi Gorskega Karabaha že od razpada nekdanje Sovjetske zveze.

Ruski predsednik se je najprej ločeno sestal z armenskim premierjem Nikolom Pašnjanom, ki je poudaril, da je zanj poglavitno, da se azerbajdžanske sile umaknejo z območij, ki jih nadzorujejo ruske mirovne sile, ter osvobodijo vojne ujetnike.

Sledilo je srečanje Putina z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom, ki se je ruskemu predsedniku zahvalil za trud v procesu normalizacije odnosov med državama.

Pogovori v Sočiju so v času, ko si tudi Zahod prizadeva okrepiti posredovanje med Armenijo in Azerbajdžanom. V Moskvi so sicer do takšnih poskusov Zahoda v regiji, ki jo imajo za svojo interesno sfero, nezaupljivi oziroma so do njih kritični.

Vladimir Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

16.40 Rusija sprožila val raketnih napadov. Kličko: To je genocid.

Ukrajina trdi, da je Rusija sprožila val raketnih napadov po vsej državi, vključno s prestolnico Kijev, kjer je bilo slišati eksplozije. Uradniki v prestolnici pravijo, da so ukrajinski sistemi zračne obrambe preprečili, da bi rakete zadele samo mesto, vendar so napadi vplivali na oskrbo z elektriko in vodo, poroča BBC.

Medtem je župan Kijeva Vitalij Kličko Rusijo obtožil genocida in želje po "zmrzovanju ljudi" v prihajajoči zimi. Izjavo je podal po tem, ko je Rusija sprožila val raketnih napadov po vsej državi, tudi v prestolnici.

"Trenutno je ta vojna neposredno prizadela civilno prebivalstvo. Želijo, da so ljudje pozimi brez ogrevanja, vode in brez elektrike," je Kličko povedal za Reuters. "To je genocid, ni drugih besed," je dodal.

Vitalij Kličko je Rusijo obtožil genocida.  | Foto: Instagram & Imdb Vitalij Kličko je Rusijo obtožil genocida. Foto: Instagram & Imdb

14.30 Ukrajinski odziv na obsežne raketne napade

Ukrajinsko obrambno ministrstvo se je duhovito odzvalo na jutranje obsežne raketne napade na infrastrukturne objekte v Ukrajini, ki so med drugim povzročili izpad električne energije v več kot sto naseljih, vključno s prestolnico Kijev.

"Ob noči čarovnic so se Rusi odločili izvesti še en teroristični napad z raketami. A jutri je dan vseh svetih. Sveti Javelin in sveti Himars bosta pregnala zle duhove," piše v sporočilu ukrajinskega obrambnega ministrstva.

Spomnimo, Javelin je ameriški protitankovski prenosni raketni sistem, Himars pa vrsta večcevnega raketometa, ki so ga zahodne države poslale v Ukrajino za obrambo pred rusko agresijo.

Novice Ukrajinci s temi ključnimi raketami uničujejo rusko vojsko #video
Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

21.49 Ljudje stojijo v vrstah za vodo
18.30 Putin na srečanju z voditeljema Armenije in Azerbajdžana
16.40 Rusija sprožila val raketnih napadov. Kličko: To je genocid.
14.30 Ukrajinski odziv na obsežne raketne napade
14.12 Norveška zvišuje stopnjo pripravljenosti
13.00 Ruska raketa padla tudi v Moldavijo
10.02 Ukrajina: Rusi uporabili strateške bombnike
9.06 Ukrajinska pristanišča zapustilo šest ladij z žitom
7.46 Ruske sile napadle infrastrukturni objekt v Harkovu
7.35 Rusija znova raketirala ukrajinska mesta, tudi Kijev
7.30 Več eksplozij v Kijevu

14.12 Norveška zvišuje stopnjo pripravljenosti

Norveška bo s 1. novembrom zaradi vojne v Ukrajini pripravljenost vojske zvišala v stanje visoke pripravljenosti, je danes povedal norveški premier.

Norveška je zdaj največja izvoznica zemeljskega plina v Evropsko unijo, saj po zmanjšanju pretoka ruskega plina zagotavlja približno četrtino evropskega uvoza.

13.00 Ruska raketa padla tudi v Moldavijo

Eno od ruskih raket, ki so bile zjutraj izstreljene na Ukrajino, so ukrajinske oborožene sile sestrelile in je padla v moldavsko vas Naslavcea ter poškodovala več zgradb, poroča moldavsko notranje ministrstvo. Ruske sile so ciljale na hidroelektrarno Dniester v regiji Černivci, ki meji na Moldavijo.

10.02 Ukrajina: Rusi uporabili strateške bombnike

Poleg Kijeva in Harkova so bili tarča jutranjih ruskih raketnih napadov tudi cilji v osrednji regiji Vinice, Dnjepropetrovsku in Zaporožju na vzhodu države ter Lvovu na skrajnem zahodu.

Jurij Ihnat, tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil, je dejal, da so ruske sile za jutranje napade uporabile strateške bombnike.

"Ruski poraženci še naprej vodijo vojno proti civilnim objektom," je prek aplikacije za sporočanje Telegram zapisal Andrij Jermak, vodja urada predsednika Volodimirja Zelenskega.

9.06 Ukrajinska pristanišča zapustilo šest ladij z žitom

Ukrajinska pristanišča je davi zapustilo najmanj šest ladij z žitom. Skupno naj bi jih danes po navedbah skupnega koordinacijskega centra v Istanbulu, ki skrbi za uresničevanje rusko-ukrajinskega dogovora o izvozu žita, iz Ukrajine odplulo 12, tja naj bi prispele štiri.

Ukrajinska pristanišča je danes zapustilo več tovornih ladij, sta prikazali spletni strani za sledenje ladjam vesselfinder.com in marinetraffic.com. Po podatkih ZN so bili med njimi tovorna ladja African Robin s pšenico, tovorna ladja SK Friendship s sojo in ladja Sealock z grahom.

Ukrajinsko ministrstvo pa dodaja, da je pristanišče zapustila tudi ladja Ikaria Angel, ki jo je najel Svetovni program za hrano in je bila natovorjena s 40.000 tonami pšenice, namenjene Etiopiji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem obljubil, da si bo njegova država še naprej prizadevala za izvoz žita. Turški obrambni minister Hulusi Akar pa se namerava danes pogovoriti z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem glede ruskega odstopa od sporazuma o žitu.

"Izvoz žita iz Ukrajine se mora nadaljevati. Prekinitev te pobude ne bo koristila nikomur, temveč bo zgolj prizadela celotno človeštvo," je dejal Akar.

Moskva je v soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, ki je bil dogovorjen ob posredovanju ZN in Turčije. Odgovornost za to so v Moskvi pripisali Ukrajini, ker da je z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

Vseeno pa so se ZN, Ankara in Kijev v nedeljo dogovorili, da bodo nadaljevali pošiljke tudi brez zagotovil Rusije o prostem prehodu. O tem so že bili obveščeni ruski predstavniki v skupnem koordinacijskem centru v Istanbulu.

V luči tega so ruske oblasti danes opozorile, da bi bilo nadaljnje izvajanje sporazuma brez sodelovanja Moskve nevarno. "V razmerah, ko Rusija govori o nezmožnosti zagotavljanja varnosti plovbe na teh območjih, je takšen dogovor težko izvedljiv in dobi drugačen značaj, veliko bolj tvegan in nevaren," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prav tako je povedal, da je Moskva pripravljena izplačati nadomestilo državam prejemnicam, ki bodo zaradi odstopa Rusije od sporazuma prejele manj žita.

Julijski sporazum za izvoz ukrajinskega žita je omogočil deblokado izvoza ukrajinskega žita in velja za ključnega za preprečevanje prehranske krize po svetu, ki jo je sprožila vojna v Ukrajini. V skladu z dogovorom je Ukrajino zapustilo že več kot devet milijonov ton žita.

"Civilne tovorne ladje ne smejo biti vojaška tarča niti ne smejo biti talke. Hrana mora iti naprej," je danes tvitnil koordinator ZN za črnomorsko žito Amir M. Abdula.

7.46 Ruske sile napadle infrastrukturni objekt v Harkovu

Župan mesta Harkov Igor Terehov je sporočil, da je Rusija zadela kritični infrastrukturni objekt v mestu. Podrobnosti ni navedel. Uprava regije Čerkasi je poročala, da je Rusija prizadela kritično infrastrukturo v regiji, pri čemer se deli regije zdaj spopadajo z izpadi električne energije.

7.35 Rusija znova raketirala ukrajinska mesta, tudi Kijev

Rusija je sredi jutranje prometne konice, podobno kot v preteklih tednih, znova raketirala cilje v Ukrajini. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je bilo eksplozije slišati v Kijevu, Harkovu in Zaporožju. Oblasti so ljudi pozvale, naj ostanejo v zakloniščih in drugih varnih prostorih. Poročajo tudi o izpadih elektrike, samo v Kijevu je brez elektrike ostalo okoli 350 tisoč gospodinjstev.

Ruske sile naj bi napadle različne dele države, tudi v prestolnici je bilo danes zjutraj slišati najmanj pet eksplozij. "Rusija nadaljuje napade na civilno infrastrukturo," je prek Telegrama sporočil vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Kijevski župan Vitalij Kličko pa je sporočil, da je okoli 350 tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike, 80 odstotkov prebivalcev mesta pa brez vode. Deli mesta vzhodno od reke Dneper naj bi tekočo vodo dobili danes popoldne, tisti na zahodni strani pa šele čez nekaj dni, je sporočil Kličko.

Ukrajinski premier Denis Šmihal pa je sporočil, da je brez elektrike ostalo na stotine krajev v različnih regijah po državi. Prizadetih je deset regij, poškodovanih je bilo 18 objektov, večinoma energetskih, je povedal.

Po podatkih ukrajinske vojske je ruska stran s severnega dela Kaspijskega morja in regije Rostov izstrelila več kot 50 raket. Po trditvah ukrajinske strani, ki jih ni mogoče neodvisno preveriti, so jih 44 sestrelili.

Rusko obrambno ministrstvo je dopoldne potrdilo napade. Sporočili so, da so z izjemno natančnim orožjem danes zjutraj napadli ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zato so sledile prekinitve oskrbe z vodo in elektriko. Po njihovih trditvah so vse rakete zadele cilje.

Medtem ko v Moskvi trdijo, da napadajo le energetsko infrastrukturo v Ukrajini, v Kijevu opozarjajo, da želi Rusija z napadi med civilisti, ki se spopadajo z mrazom in pomanjkanjem elektrike, vzbuditi strah.

7.30 Več eksplozij v Kijevu

Danes zjutraj je po poročanju ukrajinskih medijev v Kijevu odjeknilo več eksplozij. Anton Geraščenko, svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega, je sporočil, da so ruske sile zjutraj proti Ukrajini izstrelile 40 vodenih raket.

Ukrajinski časnik Kyiv Independent poroča, da je bilo v Kijevu in kijevski regiji zgodaj zjutraj slišati okoli osem eksplozij, vzrok katerih pa še ni znan.

Vladimir Putin
Novice V Kremlju vse bolj napeto: mnogi pripadniki ruske tajne službe verjamejo, da je vojna izgubljena
Alexei Roshchin
Novice Šok na Putinovi televiziji: brez dlake na jeziku kritiziral dejanja Rusije
Ne spreglejte