SiolNET. Novice Svet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Medvedjev znova imenovan za ruskega premierja

0,05

termometer

Dimitrij Medvedjev
Foto: Matej Leskovšek

Dmitrij Medvedjev je bil danes v ruski dumi znova imenovan za ruskega premierja. Medvedjeva, ki ga je v ponedeljek po svoji prisegi predlagal ruski predsednik Vladimir Putin, je podprlo 374 poslancev, proti pa jih je bilo 56. Rusko vlado sicer vodi od leta 2012.

"Seveda se popolnoma zavedam odgovornosti in težav, s katerimi se bo morala spoprijeti nova vlada," je premier dejal glede izida glasovanja.

"Rusija ne bo izolirana od sveta"

Po njegovem mnenju bo podpora makroekonomski politiki še naprej ena od ključnih nalog, je poudaril še pred glasovanjem. Dejal je, da se Rusija ne namerava izolirati od sveta, ampak bo del mednarodne agende.

V spodnjem domu ruskega parlamenta ima sicer vladajoča stranka Enotna Rusija večino. Zaseda 339 od 430 sedežev. Komunistična stranka in leva nacionalistična Pravična Rusija sta že pred glasovanjem napovedali, da premierja ne bosta podprli.

Putin in Medvedjev sta se spoznala v rodnem Sankt Peterburgu, kjer sta v 90. letih oba delala v uradu tamkajšnjega župana. Putin in Medvedjev sta se spoznala v rodnem Sankt Peterburgu, kjer sta v 90. letih oba delala v uradu tamkajšnjega župana. Foto: Reuters

Predsednik v času, ko Putin ni mogel biti

52-letni pravnik, ki velja za dolgoletnega Putinovega zaveznika, je bil v letih 2008-2012 predsednik države, potem ko je Putin odslužil dva zaporedna predsedniška mandata, kolikor jih dovoljuje ruska ustava.

Putin je nato leta 2012 znova postal predsednik, Medvedjev pa premier. Njun dogovor je razočaral tiste, ki so imeli Medvedjeva za bolj liberalnega politika.

65-letni Putin, ki je v ponedeljek prisegel za nov šestletni mandat, bo Rusijo vodil do leta 2024 in je že zdaj ruski voditelj z najdaljšim stažem po Stalinu. Na predsedniških volitvah 18. marca je gladko zmagal že v prvem krogu in s 76,7 odstotka podpore dosegel svoj najboljši volilni rezultat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin