Nedelja,
21. 7. 2024,
8.07

Osveženo pred

1 dan, 7 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,54
Gaza Izrael Hutiji Jemen

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2024, 8.07

1 dan, 7 ur

Kljub maščevanju Izraela hutijevci nadaljujejo napade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,54

Nasilje med jemenskimi uporniki in Izraelom ne pojenja. Hutijevci so davi sporočili, da je bilo v sobotnem izraelskem napadu na jemensko pristanišče Hodejda ubitih najmanj šest ljudje, več kot 80 je ranjenih. Izraelska vojska pa je sporočila, da je davi prestregla raketo, izstreljeno z jemenskega ozemlja proti Eilatu ob Rdečem morju.

"Število žrtev izraelskega napada na Hodejdo se je povzpelo na tri mučenike in 87 ranjenih," je podatke jemenskega ministrstva za zdravje povzela tiskovna agencija hutijevcev Saba.

Po izraelskem napadu na Hodejdo, ki je v rokah hutijevcev, je območje pristanišča zajel velik požar. Med 80 hudo ranjenimi v napadu je večina s hudimi opeklinami, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili hutijevci.

Izraelski napad na Jemen
Novice Izrael izvedel zračni napad na Jemen, ta obljublja maščevanje #video

Napad z brezpilotnikom

Izraelska vojska je davi prestregla raketo, izstreljeno z jemenskega ozemlja proti Eilatu ob Rdečem morju. "Izstrelek ni prečkal izraelskega ozemlja. Sirene so bile sprožene zaradi možnosti padanja šrapnelov," so zapisali v sporočilu za javnost vojske.

Izraelsko bombardiranje Hodejde je bilo maščevanje za napad z brezpilotnikom na Tel Aviv, ki so ga v petek izvedli jemenski uporniki. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto napovedal, da se bo Izrael "branil z vsemi sredstvi".

Iran je obsodil izraelski napad na Hodejdo. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je soboto zvečer dejal, da je bil ta "izraz agresivnega vedenja izraelskega režima, ki ubija otroke".

Libanonsko gibanje Hezbolah pa je v soboto posvarilo, da pomenijo napadi Izraela na njegove jemenske zaveznike hutijevce nevaren preobrat v vojni v Gazi. "Neumni korak sionističnega sovražnika napoveduje novo, nevarno fazo zelo pomembnega spopada v celotni regiji," je v izjavi zapisala skupina, ki jo podpira Iran.

Število smrtnih žrtev v Gazi se približuje 39.000

Zdravstveno ministrstvo v Gazi, ki je pod nadzorom gibanja Hamas, je medtem sporočilo, da je bilo od začetka spopadov med Izraelom in Hamasom oktobra lani v Gazi ubitih 38.983 ljudi, ranjenih pa 89.727. Število vključuje 64 smrtnih žrtev v zadnjih 24 urah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrael je medtem začel vpoklic ultraortodoksnih Judov.

Vojna na območju Gaze se je začela po napadu palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, pri čemer je po izraelskih podatkih umrlo 1.195 ljudi, večinoma civilistov. Skrajneži so ob tem zajeli 251 talcev, od katerih jih je v Gazi še vedno 116. Po ocenah izraelske vojske jih je 42 najverjetneje mrtvih.

Izrael je odgovoril na napad z obsežno vojaško ofenzivo, katere žrtve so prav tako večinoma civilisti. Vojna je na območju Gaze povzročila tudi lakoto in kritične zdravstvene razmere. Izraelska vojska, ki se zapleta tudi v druge spore v regiji, je začela pozivati na vojaško služenje tudi ultraortodoksne Jude, ki so bili doslej izjema. Po poročanju agencije Reuters so izdali tisoč takšnih pozivov.

Kot je v četrtek napovedal obrambni minister Joav Galant, bodo do konca leta poslali obvestila o vpoklicu na služenje vojaškega roka približno 3.000 ultraortodoksnim Judom v starosti med 18 in 26 let.

Izraelsko vrhovno sodišče je junija odločilo, da morajo obvezni vojaški rok služiti tudi študenti ješive, judovske verske šole, saj da ne obstaja pravna podlaga za izjemo. Obvezno služenje vojaškega roka torej odslej velja za vse moške, kar je v preteklih tednih sprožilo množične proteste več tisoč ultraortodoksnih judov. V skladu z veljavno izraelsko zakonodajo morajo moški odslužiti tri leta vojaškega roka, ženske pa dve leti.

Hutiji eksplozija.
Novice Hutiji napadli naftni tanker, odjeknila huda eksplozija #video