Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Francois Hollande obisk Kitajska Velika Britanija

Četrtek, 25. 4. 2013, 9.22

8 let

Kitajska za obisk Hollanda razgrnila rdečo preprogo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski predsednik Francois Hollande se mudi na obisku Kitajske, vlada pa mu namerava izkazati spoštovanje z rdečo preprogo, s čimer želi ustvariti pritisk na Veliko Britanijo.

Francoski predsednik Francois Hollande se bo srečal z novim kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in kitajskim premierjem Li Keqiangom ter z nekaterimi vodilnimi člani komunistične stranke. Dvodnevni obisk naj bi bil po mnenju analitikov namenjen ustvarjanju pritiska na London, piše Financial Times.

Odnosi med Kitajsko in Veliko Britaniji od lani hladnejši Odnosi med britansko in kitajsko vlado so se močno ohladili maja lani, ko se je britanski premier David Cameron sestal s tibetanskim duhovnim vodjem dalajlamo. Kitajsko zunanje ministrstvo je takrat izjavilo, da je srečanje vmešavanje v njeno notranjo politiko in da je Cameron s tem prizadel kitajska čustva. Od takrat so predstavniki kitajske vlade odpovedali vse napovedane obiske v Veliko Britanijo, edini formalni stik med obema vladama pa je bil med nekdanjim britanskim ministrom za zdravje Simonom Burnsom in enim izmed šestih kitajskih sekretarjev za zdravje.

"Kitajci zelo odkrito preizkušajo Evropejce na način, kot jih nikoli prej niso," je za Financial Times povedal Kerry Brown, direktor centra za kitajske študije na univerzi v Sydneyju in nekdanji britanski diplomat. "Mislim, da je vprašanje za EU, ali je dopustno, da se z eno izmed pomembnejših držav članic ravna tako, brez podpore drugih držav članic," je še povedal.

Kitajske oblasti si želijo, da bi z britansko vlado oblikovale vzajemne obiske premierjev, vendar ko je Wen Jiabao, takratni kitajski premier, leta 2011 obiskal Veliko Britanijo, britanski premier Cameron ni obiskal Kitajske, zato ga Kitajska niti ne namerava povabiti na obisk. Cameron pa se niti ni poskušal dogovoriti za srečanje z novim kitajskim vodstvom, v isti sapi pa britanski diplomati zagotavljajo, da državi nista sprti.

Francija želi spodbuditi svoje gospodarstvo Velika Britanija se dobro zaveda, da se ne uvršča visoko na seznamu dobrodošlih gostov na Kitajskem, čeprav bi si njeni diplomati v letošnjem letu želeli obiskati Kitajsko, da bi svojim podjetjem odprli nove gospodarske priložnosti, še piše Financial Times.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying je pred prihodom Hollanda povedala: "Vsi vemo, da so se kitajsko-britanski odnosi od srečanja z dalajlamo poslabšali. Kar zadeva kitajske vitalne interese, smo izredno neposredni in Velika Britanija to ve. Upamo, da bo lahko Velika Britanija sodelovala s Kitajsko pri izboljšanju medsebojnih odnosov. Kitajska pa obisku predsednika Hollanda namenja veliko pozornosti, mislimo, da se kitajsko-francoski odnosi razvijajo dobro."

Jeza na Veliko Britanijo traja dlje časa kot na Francijo V zadnjem desetletju pa je bila tudi Francija predmet kitajske jeze, potem ko so se tudi njeni voditelji srečali z dalajlamo. Kljub temu pa je kitajska vlada veliko dlje časa jezna na Veliko Britanijo, kot je bila na Francijo, piše Financial Times. Čeprav je Kitajska pretrgala skoraj vse vezi z Veliko Britanijo, pa se to ne kaže v uvozu britanskih izdelkov. Ta se je namreč lani zvišal za 15,5 odstotka, kar je več kot 8,8 odstotka višje od uvoza ameriških izdelkov na Kitajsko.

Ne spreglejte