Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
12.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Natisni članek

volitve v Franciji Brigitte Trogneux Emmanuel Macron

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 12.21

6 let, 6 mesecev

Portret

Kdo sploh je Emmanuel Macron?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

39-letni Emmanuel Macron, ki je zmagal v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji, je v političnem smislu dokaj nepopisan list papirja. Francozi z njim po svoje dobivajo mačka v žaklju.

"Benoit Hamon je v redu dečko z norim programom, medtem ko je Emmanuel Macron nor dečko z v redu programom." Tako je eden od političnih analitikov razložil razliko med socialističnim kandidatom Hamonom, ki je v kampanji med drugim zahteval davek na robote, in protržno usmerjenim Macronom.



Francozi malo vedo o Macronu

Težko je sicer pritrditi, da je Macron "nor dečko", veliko ustreznejša bi bila razlaga, da bodo z njim – če se mu bo uspelo prebiti v Elizejsko palačo – Francozi za predsednika dobili moža, o katerem vedo dokaj malo. Ne nazadnje so letošnje francoske predsedniške volitve bile prve volitve, na katerih je kandidiral.

Še pred leti je bil Macron oziroma Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron, kot je njegovo polno ime, v francoski politični in splošni javnosti popoln neznanec. 

Macronov politični vzpon je povezan z odhajajočim nepriljubljenim francoskim predsednikom Francoisem Hollandom. Macrona nasprotniki zato označujejo kot Hollandovega dediča oziroma prestolonaslednika, ki kandidira namesto Hollanda, ki je preveč nepriljubljen, da bi lahko zmagal. | Foto: Reuters Macronov politični vzpon je povezan z odhajajočim nepriljubljenim francoskim predsednikom Francoisem Hollandom. Macrona nasprotniki zato označujejo kot Hollandovega dediča oziroma prestolonaslednika, ki kandidira namesto Hollanda, ki je preveč nepriljubljen, da bi lahko zmagal. Foto: Reuters

Rojen v premožni meščanski družini

Macron se je rodil 21. decembra 1977 v premožni družini v mestu Amiens. Njegov oče je zdravnik, mama pa profesorica nevrologije. Kot dijak je hodil na jezuitski licej v rodnem mestu, zadnji letnik pa je opravil na pariškim elitnem liceju.

Pozneje je diplomiral iz filozofije in magistriral iz javne uprave ter opravil tečaj na elitni Šoli za državno upravo – slavni Ecole nationale d'administration (ENA), ki velja za valilnico kadrov francoske državne uprave.

Socialist, ki kot Rothschildov bankir obogati

Macron je od leta 2004 delal v državni upravi in bil med letoma 2006 in 2009 član socialistične stranke. Leta 2008 je odšel iz državne uprave v bančništvo in delal v banki Rothschild&Cia. Ta se ukvarja z investicijskim bančništvom in upravljanjem premoženja. Kot bankir je pomagal skleniti dogovor med koncernoma Nestle in Pfizer ter postal milijonar. 

Macron se je z zmago socialista Francoisa Hollanda na predsedniških volitvah maja 2012 vrnil v politiko – postal je svetovalec v Hollandovem kabinetu. Med avgustom 2014 in avgustom 2016 je bil Macron gospodarski minister v socialistični vladi in je pripravljal protržne reforme. 

Macron, ki ga nekateri označujejo kot sredinskega populista, je aprila lani ustanovil gibanje En Marche!. | Foto: Reuters Macron, ki ga nekateri označujejo kot sredinskega populista, je aprila lani ustanovil gibanje En Marche!. Foto: Reuters

Stranka Emmanuela Macrona

Aprila 2016 je Macron ustanovil svoje gibanje En Marche! (sl. Naprej). Da je kratica stranke EM enaka začetnicam njegovega imena in priimka, ni naključje. En Marche! bi lahko tako poljubno prevedli tudi kot Stranka Emmanuela Macrona.

Politično bi Macrona lahko opisali kot levosredinskega liberalca. Na eni strani zagovarja evro, EU, nošenje kopalk burkini na plažah ter prepričuje Francoze, da se je treba sprijazniti s terorizmom, na drugi strani bi ukinil 35-urni tedenski delovnik in dereguliral francosko gospodarstvo.

Dijak, ki se je zapletel s svojo učiteljico

Macron ima tudi zanimivo zasebno življenje. Ko je bil star 15 let, je v srednji šoli spoznal svojo 25 let starejšo učiteljico Brigitte Trogneux. Prav zaradi razmerja z učiteljico naj bi starša Macrona poslali na pariško srednjo šolo. Uradno sta postala par, ko je dopolnil 18 let. 

Poročila sta se leta 2007, ko je bilo njemu 29, njej pa 54 let. Emmanuelu in Brigitte se v zakonu ni rodil noben otrok, ima pa Brigitte tri otroke iz prejšnjega zakona ter že sedem vnukov in vnukinj. 

Po zmagi Emmanuela Macrona je nova francoska prva dama postala Brigitte Trogneux. Ta je 25 let starejša od svojega moža. | Foto: Reuters Po zmagi Emmanuela Macrona je nova francoska prva dama postala Brigitte Trogneux. Ta je 25 let starejša od svojega moža. Foto: Reuters

Govorice, da je homoseksualec

O Macronu se šušlja, da naj bi bil homoseksualec. Ruska spletna stran Sputnik, ki je pod nadzorom ruskih oblasti, je celo objavila trditev enega od podpornikov konservativca Francoisa Fillona, da Macrona podpira gejevski lobi.

Govorice so se tako razširile, da je februarja letos na enem od predvolilnih shodov sam Macron načel to temo in se šalil iz govoric, da ima razmerje z izvršnim direktorjem Radia France Mathieujem Galletom.

Ne spreglejte