Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
17.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

David Cameron Velika Britanija Theresa May

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 17.31

6 let, 6 mesecev

Kdo bo nova premierka Velike Britanije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je danes sporočil, da bo v sredo odstopil, nato pa bo do srede zvečer položaj prevzela notranja ministrica Theresa May.

Cameron je novinarjem pred Downing Streetom 10, rezidenco premierja v Londonu, povedal, da se bo v torek še zadnjič sestal s svojim kabinetom, v sredo pa bo kot predsednik vlade na vprašanja v parlamentu zadnjič odgovarjal, nato pa odšel h kraljici Elizabeti II. in uradno razglasil svoj odstop.

"Tako da bomo imeli do srede zvečer novega premierja v tem poslopju za mano," je dejal.

Mayeva je "močna, kompetentna in bo imela mojo polno podporo", je še dejal Cameron.

Po posvetu volilnega odbora stranke je njen predsednik Graham Brady danes sporočil, da je bila Theresa May izvoljena za novo predsednico stranke in da je ta odločitev takoj stopila v veljavo.

Odločitev je posledica današnjega odstopa Andree Leadsom od kandidature za vodjo konservativne stranke in s tem za premierko, s čimer je edina kandidatka za ta položaja ostala Mayeva.

Dejala je tudi, da pri izstopu iz EU želi doseči kar se da najboljši izkupiček. Pojasnila je, da je bil eden od stebrov njene kampanje potreba, da "izpogaja najboljši dogovor za Veliko Britanijo pri izstopu iz EU ter vzpostavitev naše nove vloge v svetu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cameron je odstop z mesta vodje konservativcev in premierja napovedal, potem ko so volivci na referendumu 23. junija podprli izstop iz EU, čeprav jih je sam pozival drugače.

Theresa May, ambiciozna in spravljiva prihodnja britanska premierka

Theresa May se je rodila 1. oktobra 1956 kot Theresa Brasier v obmorskem mestu Eastbourne na jugu države. Tako kot Thatcherjeva in sedanji premier David Cameron je študirala na Oxfordu, a pred tem obiskovala neznane javne in zasebne šole. Po diplomi iz geografije se je zaposlila v centralni banki in še pred dopolnjenim 30. letom starosti stopila v lokalno politiko. Leta 1997 je bila v mestu Maidenhead izvoljena za poslanko.

Časnik Telegraph jo je že leta 2010 označil za vzhajajočo zvezdo, Independent pa tri leta pozneje kot "železno lady v pripravljenosti". Po odstopu Andree Leadsom od kandidature za novo vodjo britanskih konservativcev je njena pot do položaja premierke prosta, njena naloga pa bo tudi spraviti razcepljeno stranko.

Mayeva - poročena, brez otrok in zaradi svojega ekstravagantnega okusa za čevlje vedno znova na naslovnicah medijev - o sebi ne govori veliko. Sodelavci jo opisujejo kot disciplinirano, kompetentno in prijazno osebo, ki pa ni nagnjena h kramljanju.
 | Foto:
Od leta 2010 notranja ministrica
Leta 2003 je postala prva generalna sekretarka konservativne stranke, med letoma 1999 in 2010 pa je zasedala več položajev v konservativni vladi v senci.

Na položaju notranje ministrice se je od leta 2010, v dveh mandatih Cameronove vlade, ukvarjala s pomembnimi vprašanji priseljevanja, terorizma, policije in spolnih zlorab otrok. Na čelu notranjega ministrstva je ostala šest let, kar je najdaljše opravljanje funkcije po letu 1892.

Prizadevala si je za obstanek VB v EU
V referendumski kampanji si je prizadevala za obstanek Velike Britanije v EU, po referendumu pa je napovedala, da bo v primeru izvolitve državo uspešno popeljala iz EU. Ob tem je poudarila, da na sprožilec izstopnega postopka ne bo pritisnila, dokler britanska izstopna pogajalska strategija ne bo jasna.
Ne spreglejte