Tina Vovk

Petek,
25. 10. 2013,
23.22

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

poletni čas zimski čas premikanje ure

Petek, 25. 10. 2013, 23.22

3 leta, 6 mesecev

Katere države poleg Slovenije še premikajo uro?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Na svetu je okoli 70 držav, med njimi tudi Slovenija, ki uporabljajo poletni čas in dvakrat na leto premaknejo uro. Nekatere države so takšno početje opustile, spet druge ga nikoli niso izvajale.

V Sloveniji ob prehodu s poletnega na zimski čas vsako zadnjo nedeljo v oktobru ure premaknemo za 60 minut nazaj in preidemo na zimski čas. Vsako zadnjo nedeljo v marcu ure premaknemo za eno uro naprej in tako preidemo na poletni čas. Poletni čas (DST – Daylight Saving time) je čas, ki ga prevzame država za določeno obdobje leta, ponavadi za uro naprej od standardnega uradnega časa.

Pred dobrimi sto leti so znanstveniki začeli ugotavljati, da bi bilo dobro dnevno svetlobo bolje izkoristiti in za eno uro podaljšati dan, da bi tako pozneje začeli prižigati luči. Če bi ljudje vstajali ob sončnem vzhodu in šli spat šele po sončnem zahodu in ne medtem, ko še sije sonce, bi privarčevali pri energiji, so ugotavljali. Eden prvih, ki je resno predlagal prehod na DST, je bil angleški gradbenik William Willett, a s svojo leta 1907 objavljeno brošuro Razsipavanje z dnevno svetlobo ni prepričal britanskega parlamenta, da bi ga uvedel.

V Sloveniji uro premikamo od leta 1983 naprej. Evropska unija je leta 1996 standardizirala DST. Od leta 2006 je z vladno Uredbo o določitvi obdobja poletnega časa v slovenski pravni red prenešena Direktiva 2000/84/ES Evropskega Sveta. DST upošteva večina področij v Severni Ameriki in Evropi (edina evropska država, ki ne upošteva DST, je Islandija), večina področij v Afriki in Aziji pa ne. V Južni Ameriki večina držav na severu celine ne upošteva poletnega časa, medtem ko v Čilu, Paragvaju,Urugvaju in delih Brazilije ga. V Oceaniji poletni čas upoštevajo na Novi Zelandiji in nekaterih južnih avstralskih zveznih državah, drugod pa ne.

Med večjimi državami, ki ne upoštevajo DST, je Japonska. Dežela vzhajajočega sonca je poletni čas upoštevala med letoma 1948 in 1951. Še ena azijska velesila, Kitajska, je DST upoštevala med letoma 1986 in 1991. Rusija je premikala uro v več časovnih obdobjih, nazadnje med letoma 1981 in 2010. Leta 2011 je tedanji predsednik Dmitrij Medvedjev oznanil, da Rusi ne bodo več premikali urnih kazalcev, in pojasnil, da premikanje ure povzroča stres in bolezni. Uro so nato premaknili le še enkrat – na DST in na njem ostali.