SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Katalonci začeli proces osamosvajanja od Španije

4

termometer

Točno mesec dni po regionalnih volitvah v Kataloniji so odcepitvi naklonjene stranke začele proces osamosvajanja.

V katalonski parlament so vložile predlog ustrezne resolucije, o kateri naj bi poslanci glasovali v nekaj dneh, predvidoma v začetku novembra. "Katalonski parlament slovesno naznanja začetek procesa oblikovanja neodvisne katalonske države – v obliki republike," piše v osnutku resolucije.

Španski premier zagotavlja, da bo preprečil osamosvojitev "Ta parlament in proces demokratične odcepitve se ne bosta podrejala odločitvam institucij španske države, še posebej ustavnega sodišča," v resoluciji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zagotavljajo stranke, ki zagovarjajo osamosvojitev Katalonije od Španije.

Španski premier Mariano Rajoy je že napovedal, da bo katalonska prizadevanja za osamosvojitev preprečil. V televizijskem nagovoru, za katerega se le redko odloči, je predlog resolucije označil za dejanje provokacije, ki da ne bo imelo nobenega učinka. Z vsemi političnimi in pravnimi sredstvi

"Država se ne bo obotavljala pri uporabi vseh političnih in pravnih sredstev, ki jih nudita zakonodaja in ustava, da bi branila suverenost Španije," je katalonskim zagovornikom osamosvojitve še zagrozil Rajoy.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin