Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 12.02

8 let

Juščenko znova predlagal Timošenkovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je danes Julijo Timošenko vnovič predlagal na položaj predsednice vlade.

Predlagal jo je le dan potem, ko ji je v parlamentu zmanjkal le glas za izvolitev. Timošenkova, ki jo je Juščenko za premierko predlagal 6. decembra, je v torek v ukrajinskem parlamentu dobila 225 glasov podpore, kar je za glas manj od potrebne večine. Po navedbah njenih podpornikov Timošenkova zadostnega števila glasov ni dobila zaradi tehničnih težav, okvarjen naj bi bil glasovalni stroj.

Tehnične težave onemogočile zadostno število glasov

Podporniki Timošenkove so pričakovali, da bo Timošenkova dobila 227 glasov podpore v 450 sedežnem ukrajinskem parlamentu, vendar dva poslanca naj ne bi mogla oddati svojih glasov.

Vendar pa medtem prihaja do zapletov v verhovni radi. Poslanci Stranke regij Viktorja Janukoviča, ki trenutno opravlja naloge premiera, še naprej obstruirajo parlamentarno zasedanje, medtem ko koalicija Blok Julije Timošenko in stranka Naša Ukrajina predsednika Juščenka zahteva glasovanje o kandidaturi Timošenkove za premierko.

Največ glasov s septembrskih predčasnih parlamentarnih volitev in tako tudi največ poslancev v ukrajinskem parlamentu ima sicer Stranka regij, vendar sta stranki Timošenkove in Naša Ukrajina po septembrskih volitvah sklenili zavezništvo v zameno za vrnitev Timošenkove na premierski položaj.

Napeti odnosi med Timošenkovo in Juščenkom Stranki imata v ukrajinskem parlamentu skupaj 228 od 450 sedežev. Toda odnosi med Juščenkom in ambiciozno Timošenkovo so precej napeti. Oba politika sta skupaj vodila oranžno revolucijo, nakar je Juščenko Timošenkovo februarja 2005 imenoval za novo premierko, vendar jo je že septembra istega leta zaradi vse globljega razkola znotraj oranžne koalicije odstavil.

Ne spreglejte