SiolNET. Novice Svet
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonski se približuje silovit tajfun

1,28

termometer

Tajfun Haishen, tajfun, orkan | Zaradi slabega vremena so odpovedali že več kot 500 poletov, v Kagoshimi je več kot 21.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike | Foto: Wikimedia Commons
Zaradi slabega vremena so odpovedali že več kot 500 poletov, v Kagoshimi je več kot 21.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike Foto: Wikimedia Commons

Južnemu delu Japonske se približuje silovit tajfun z vetrovi, ki presegajo hitrost 200 kilometrov na uro. Tajfun Haišen je obsežen in izjemno močan, pričakujejo, da bo prinesel rekordne količine dežja, veter pa bi lahko prevračal vozila in podiral drevesa, je danes opozorila japonska meteorološka agencija.

Vremenoslovci pričakujejo, da se bo tajfun popoldne po krajevnem času pomikal čez otočje Amami.

Opolnoči po krajevnem času je bil Haišen kakih 80 kilometrov vzhodno od otoka Amami Ošima, vetrovi pa so dosegali hitrosti tudi do 234 kilometrov na uro, piše STA.

Po napovedih se bo neurje pomikalo proti severu in severozahodu in se približalo južnemu otoku Kjušu, nato pa doseglo Južno Korejo.

Zaradi Haishena je morala japonska obalna straža prekiniti tudi iskanje več deset pogrešanih mornarjev, katerih ladja Gulf Livestock 1 je potonila v nekem drugem neurju. Doslej so rešili dva člana posadke. | Foto: Reuters Zaradi Haishena je morala japonska obalna straža prekiniti tudi iskanje več deset pogrešanih mornarjev, katerih ladja Gulf Livestock 1 je potonila v nekem drugem neurju. Doslej so rešili dva člana posadke. Foto: Reuters

Meteorološka agencija je prebivalce pozvala k veliki previdnosti zaradi nevarnosti poplav, silovitih vetrov, ekstremnih valov in zelo močnega plimovanja, japonska vlada pa se bo danes zaradi vremenskih razmer sestala na izrednem zasedanju.

Več sto tisoč prebivalcev Kjušuja so pozvali, naj se zatečejo v zaklonišča, predvsem v mestih Kagošima in Goto, ki sta na predvideni poti tajfuna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin