Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
7.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vojska Irak

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 7.14

8 let

IS pregnana iz Ramadija

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Iraške sile so prevzele nadzor nad mestom Ramadi zahodno od prestolnice Bagdad, ki je bil pod nadzorom džihadistične skupine Islamska država (IS). Naslednji naj bi bil na vrsti Mosul.

Iraške sile po večdnevnih bojih popolnoma nadzirajo nekdanji vladni kompleks v Ramadiju. Gre za najpomembnejšo zmago iraških sil, odkar je IS lani začela ofenzivo, s katero je zavzela tretjino Iraka. Ramadi, pretežno sunitsko mesto okoli 90 kilometrov zahodno od Bagdada, je v roke IS padlo maja.

Vojska je sporočila, da znova nadzira mesto, a priznala, da bi lahko obstajali žepi odpora. Iraške sile so bitko za Ramadi začele v torek, ko so ulico za ulico osvajale mesto. V zadnjih dneh so boji potekali predvsem okoli nekdanjega vladnega kompleksa, ki so ga pripadniki IS zapustili v nedeljo. Iraški vojaki preverjajo kompleks, saj predvidevajo, da je v njem nameščen eksploziv.

Počasno zavzetje mesta Koliko pripadnikov IS je branilo mesto, ni znano, po nekaterih ocenah jih je bilo okoli 400. Iraška vojska ni sporočila, kakšne izgube je utrpela pri zavzetju mesta.

Zavzemanje Ramadija je potekalo počasi, od začetka novembra, saj iraška vlada ni želela uporabiti močne, pretežno šiitske paravojaške sile, ki ji je pomagala osvojiti mesto Tikrit, da bi se izognila naraščajočim sektaškim napetostim.

Je naslednji Mosul? Iraški premier Haider Al Abadi je napovedal, da bo vojska kmalu zavzela mesto Mosul na severu države. Drugo največje iraško mesto je v roke IS padlo junija 2014. Vojska pričakuje, da bo boj za mesto, v katerem živi okoli 1,5 milijona ljudi, precej daljši od boja za Ramadi.

Mosul je pomembno strateško mesto ob reki Tigris za vse strani v konfliktu – sunite, šiite in Kurde. IS služi ogromne količine denarja s prodajanjem nafte, črpane v bližini Mosula, poroča BBC.

Ne spreglejte