Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 1. 2016,
9.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Iran jedrski sporazum

Nedelja, 17. 1. 2016, 9.08

8 let

Iranski jedrski sporazum stopil v veljavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jedrski dogovor med Iranom in svetovnimi silami je stopil v veljavo. Iran je storil vse potrebno glede na določila dogovora, kar omogoča odpravo nekaterih sankcij, je včeraj zvečer sporočila IAEA.

"Inšpektorji so potrdili, da je Iran uresničil vse ukrepe, o katerih so se dogovorili 14. julija 2015," je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini je v imenu šestih sil, ki so se pogajale z Iranom, povedala, da so zaradi tega multilateralne in državne gospodarske ter finančne sankcije, povezane z iranskim jedrskim programom, odpravljene.

Tudi najtežja vprašanja so rešljiva "Vse strani ostajajo prepričane, da je ta zgodovinski dogovor trden in pošten ter izpolnjuje zahteve vseh strani. Ta dosežek jasno kaže, da lahko s politično voljo, vztrajnostjo in multilateralno diplomacijo rešimo najtežja vprašanja in najdemo praktične rešitve, ki se lahko učinkovito uresničijo," je sporočila Mogherinijeva v skupni izjavi z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom.

ZDA so že začele odpravljati sankcije Ameriški državni sekretar John Kerry je prav tako na Dunaju potrdil, da je Iran izpolnil določila dogovora in je podpisal dokument, s katerim se lahko začnejo odpravljati sankcije, ki jih je sprejel ameriški kongres. Ameriški predsednik Barack Obama pa je v Washingtonu nemudoma podpisal ukaz s katerim je odpravil prejšnje izvršne ukaze za sankcije, ki so šle dlje od obsega kongresnih sankcij. ZDA ohranjajo sankcije proti Iranu, ki so bile sprejete zaradi podpore terorističnim skupinam in zaradi raketnega programa. Najhujše sankcije pa so veljale zaradi jedrskega programa in te so zdaj odpravljene.

Rohani: Jedrski dogovor novo poglavje v odnosih Irana s svetom Iranski predsednik Hasan Rohani je pozdravil odpravo sankcij proti Iranu. "Implementacija dogovora ni izguba za nobeno državo. Prijatelji Irana so veseli in tudi njegovi tekmeci so lahko brez skrbi, mi nismo grožnja za nobeno vlado ali narod," je dejal. "Odprli smo novo poglavje v odnosih Irana s svetom. Smo glasniki miru, stabilnosti in varnosti v regiji in na svetu," je dodal.

Izrael ostaja skeptičen Odprava sankcij je v svetu naletela na pozitivne odzive, le Izrael še vedno ostaja nasprotnik odprave sankcij. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je tako znova posvaril pred nevarnostmi, za katerimi naj bi stala vlada v Teheranu. Kot je ocenil v soboto zvečer, bo Teheran še naprej prispeval k destabilizaciji Bližnjega vzhoda in še naprej širil terorizem. "Teheran se ni odpovedal svojim prizadevanjem za jedrsko orožje," je posvaril Netanjahu in pozval svetovne sile, naj Iran pozorno opazujejo in reagirajo na vsako njegovo kršitev.

Ne spreglejte