Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 1. 2013,
13.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

samomor obtožbe

Nedelja, 13. 1. 2013, 13.48

8 let

Internetni guru, obtožen hekerstva, storil samomor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Računalniški programerji in razvijalci spletnih strani z vsega sveta so presenečeni nad nenadno smrtjo Aarona Swartza, 26-letnega računalniškega genija.

Zgodba Aarona Swartza se je v preteklih dneh znašla na naslovnicah vseh večjih medijev čez lužo. Swartz, ki je je znan kot aktivist za svobodo na spletu in razvijalec spletne strani Reddit, je bil obtožen vdora v računalnike, zaradi tega pa je po mnenju nekaterih storil samomor. Njegovo truplo so v petek našli v njegovem stanovanju v New Yorku.

Novico potrdila Swartzov odvetnik in newyorški mrliški oglednik Njegovo nenadno smrt, Swartz je bil namreč star komaj 26 let, je potrdil njegov odvetnik Elliot R. Peters, ki je novico razkril v elektronski pošti, naslovljeni na časopis univerze MIT The Tech, piše BBC.

"Tragična novica, ki ste jo prejeli, je na žalost resnična," je zapisal Peters. Novico je pozneje potrdila tudi pisarna newyorškega medicinskega oglednika, ki je razkrila, da se je Swartz obesil. Šele po dveh dnevih pa je uradno spregovorila tudi njegova družina, ki je v izjavi za medije govorila o njegovi genialnosti in globoki predanosti družbeni pravičnosti, hkrati pa izrazila svojo grenkobo do tožilcev, ki so ga tožili. "Aaronova smrt ni samo osebna tragedija, ampak je produkt kazenskega pravosodja, ki je razširjeno z ustrahovanjem in precenjevanjem tožilstva," je povedala Swartzova družina.

Družabna omrežja preplavile besede o Swartzu Nekateri največji spletni strokovnjaki in njegovi prijatelji so se Swartzu že poklonili s tviti ali objavami na svojih blogih. Tako je Tim Berners-Lee, ustanovitelj svetovnega spleta, prek Twitterja zapisal: "Aaron je mrtev. Svet se sprašuje, izgubili smo modreca. Hekerji, eden od naših je odšel, starši, izgubili smo enega otroka. Jočimo." Peter Eckersley iz fundacije Electronic Frontier je na svojem blogu zapisal: "Aaron je bolj kot vsi drugi poskrbel za to, da je internet odprt za nova znanja. Njegove metode so bile provokativne, za cilj, zaradi katerega je umrl, bi se morali zavzemati vsi. Položaj, v katerem se je znašel Aaron, osvetljuje nepravičnost ameriškega kazenskega zakona o računalništvu."

Zasluge za podobo današnjega interneta gredo njemu Swartz je z računalniškim programiranjem začel pri 14 letih, ko je napisal zgodnjo različico protokola RSS, ki se uporablja za spletno zlaganje, tega pa uporabljajo predvsem spletne strani, ki nudijo novice. Po tem, ko je zapustil podjetje Reddit, se je pridružil skupini aktivistov Demand Progress, ki lobira proti cenzuri na spletu. Skupina je pred dvema letoma dosegla, da ameriški kongres ni sprejel spornega zakona, ki je predvideval, da bi sodiščem omogočala omejitev dostopa do nekaterih spletnih strani.

Obtožen je bil računalniškega vdora Oblasti pa so ga obtožile hekanja, saj naj bi s spletnega arhiva na univerzi za tehnologijo v Massachusettsu (MIT) prenesel več milijonov akademskih člankov, ki jih je po njihovem mnenju želel razdeliti brezplačno. Swartz je na predhodnem zaslišanju obtožbe o računalniški goljufiji zanikal, če pa bi bil spoznan za krivega, bi mu grozilo 35 let zaporne kazni in približno en milijon ameriških dolarjev denarne kazni.

Ne spreglejte