Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
1. 7. 2015,
18.16

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vročinski val Francija Anglija Španija Nemčija

Sreda, 1. 7. 2015, 18.16

5 let, 8 mesecev

Hud vročinski val v zahodni Evropi (video)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zahodno Evropo je zajel hud vročinski val. V Parizu so se temperature povzpele do 39 stopinj Celzija, na jugu Francije čez 40 stopinj, tudi iz Anglije poročajo o rekordni vročini.

Na jugu Francije tudi že 40 stopinj Celzija Francija je ena od evropskih držav, ki jo je v teh dneh zajel hud vročinski val. V Parizu so danes izmerili 39 stopinj Celzija, na jugu države pa se je živo srebro povzpelo čez 40 stopinj.

V Franciji, kjer je zaradi vročinskega vala leta 2003 umrlo približno 15 tisoč ljudi, so na visoke temperature še posebej pozorni. V Parizu so zaradi tega že odprli posebne klimatizirane javne prostore, ljudi pa opozarjajo, naj ostanejo doma in pijejo veliko vode.

Zaradi hude vročine je v Franciji včeraj zvečer brez elektrike ostalo tudi več kot pol milijona gospodinjstev , kar pa so sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že uredili.

V Franciji se s hudo vročino spopadajo na različne načine Na jugozahodu Francije v mestu Bordeauxu, kjer za ves teden napovedujejo temperature do 40 stopinj Celzija, se prebivalci s hudo vročino spopadajo na različne načine. Priložnosti za ohladitev iščejo tudi na javnih mestnih površinah. Namakanje v vodi, ki je del javne skulpture Ogledalo vode (Miroir d'Eau), tako v teh dneh ni nič nenavadnega.

V španski Cordobi izmerili 44 stopinj Celzija Ekstremnih 44 stopinj Celzija so v španski Cordobi izmerili že v nedeljo, v Madridu so se na ta dan temperature povzpele do 39 stopinj, s tako močjo se je vročina nadaljevala tudi naslednji dan. V ponedeljek popoldne so na madridskem letališču izmerili celo 40 stopinj Celzija – tako visoke temperature junija niso namerili od leta 1945.

Najhujša vročina je danes dosegla tudi Veliko Britanijo Najhujša vročina je iz smeri Francije danes dosegla tudi Veliko Britanijo. V Angliji poročajo o najbolj vročem dnevu v zadnjih devetih letih.

V Northoltu severozahodno od Londona so namreč namerili 34,5 stopinje Celzija, kar je rekord po letu 2006. V Londonu naj bi temperature danes presegle tiste v Rimu in Atenah, bo pa še vedno bolj vroče v Parizu in Madridu, kjer pričakujejo 38 oziroma 37 stopinj, piše britanski BBC.

Medtem ko oblasti Angleže svarijo pred vročino, pa na Škotskem pričakujejo močne nevihte in tudi možnost toče.

Vročina tudi v Nemčiji Vročinski val, ki je zajel Evropo – Francijo, Veliko Britanijo, Španijo, Belgijo in Nizozemsko – , pa je povzročil dvig temperatur do 35 stopinj Celzija tudi v Nemčiji.

Kako bo z vročino pri nas? V prihodnjih dneh bo jasno in vroče tudi pri nas. Za jutri so dnevne temperature napovedane od 29 do 33 stopinj Celzija.

Ne spreglejte