Sreda,
31. 7. 2024,
16.38

Osveženo pred

2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,22
gasilci Dalmacija požar

Natisni članek

Sreda, 31. 7. 2024, 16.38

2 minuti

Požar v Dalmaciji vse hujši: zublji ogrožajo Tučepe, Podgoro evakuirajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,22

Požar v Tučepih pri Makarski, ki je bil dopoldne že pod nadzorom gasilcev, je na delu požarišča znova postal aktiven in se je proti večeru dodatno razširil. Ogenj je zajel težko dostopen teren naravnega parka Biokovo, se ponovno razširil proti turističnemu kraju Tučepi, zaradi grozečih zubljev pa so začeli evakuirati tudi del Podgore. Požar naj bi po ugotovitvah policije sicer zanetil 65-letni čebelar. 

Torkov požar v bližini Tučepov.  | Foto: Profimedia Torkov požar v bližini Tučepov. Foto: Profimedia

Na prizorišču požara v Tučepih in narodnega parka Biokovo je trenutno več sto gasilcev iz tako rekoč vseh okoliških gasilskih društev, v zraku pa so vsi kanaderji in dva air tractorja, poročajo hrvaški mediji. Na pomoč so priskočili tudi gasilci iz Slavonije. 

Gasilci so dopoldne že sanirali požarišče, kanaderji pa so zapustili območje. Ogenj se je nato znova razplamtel in dosegel naravni park Biokovo, od koder se vije gost dim, ki ga je po poročanju hrvaških medijev mogoče videti tudi iz Bosne in Hercegovine.

Torkov boj gasilcev s požarom v bližini Tučepov.  | Foto: Profimedia Torkov boj gasilcev s požarom v bližini Tučepov. Foto: Profimedia

Ogenj se je znova razširil tudi proti Tučepom, zaradi zubljev, ki ogrožajo tamkajšnje hiše, pa so gasilci začeli tudi z evakuacijo dela Podgore, poroča hrvaški medij Index. 

Požar naj bi zanetil čebelar, ki ga bodo kazensko ovadili

Hrvaška policija je že ugotovila vzrok požara. Po navedbah splitsko-dalmatinske policijske uprave je izbruhnil blizu čebelnjaka, kjer je 65-letni čebelar odvrgel žerjavico iz kadilnika in jo polil z vodo. Proti njemu bodo vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve hudega kaznivega dejanja zoper splošno varnost iz malomarnosti.

Zgorelo več kot tisoč hektarjev površin

Požar je po nekaterih ocenah uničil več kot tisoč hektarjev površin, pri gašenju pa je bil poškodovan en gasilec.

Potem ko je bilo dopoldne veliko boljše tudi stanje na požarišču pri Skradinu, se je požar popoldne zaradi spremembe smeri vetra na enem delu znova aktiviral in se začel širiti proti severovzhodu.

Ogenj, ki je požgal več kot 800 hektarjev površin, trenutno gasi več kot sto gasilcev s skoraj 40 vozili in dva kanaderja. Med gašenjem je bil prav tako poškodovan en gasilec.

Sinočnji požar nad Tučepi, kjer je sedaj znova zagorelo. | Foto: Posnetek zaslona/X Sinočnji požar nad Tučepi, kjer je sedaj znova zagorelo. Foto: Posnetek zaslona/X

Iz hrvaške gasilske zveze so popoldne opozorili, da gre pri obeh požarih, ki ju spremlja gost dim, za veliko površino, ob nenehni nevarnosti krepitve vetra in aktivacije požarišča.

Dodali so, da so del gasilskih enot preusmerili na območje novega požara pri naselju Danilo Kraljice nedaleč od Šibenika.

Požar na območju Smokovića, v katerem je od torka do danes zgorelo okoli 450 hektarjev površin, je medtem pod nadzorom, gasilci pa sanirajo robne dele požarišča.

V hrvaški gasilski zvezi so danes izpostavili, da je bil torek najzahtevnejši dan v dosedanjem delu požarne sezone. Od torka zjutraj do davi je po podatkih državnega gasilskega centra pri gašenju skupno sodelovalo 233 gasilskih organizacij s 1134 gasilci, 346 vozili in 20 protipožarnimi letali.

Gasilci z vse riviere so se z nadčloveškimi napori trudili pogasiti požar, pepel je padal kot dež, obmoje je bilo zavito v gost oblak dima. Gašenje je ovirala močna burja, saj se je zaradi vetra ogenj hitro širil.

Gasilci poskušajo preprečiti širjenje požara v Narodnem parku Krka

Požar na območju Smokovićev v Zadarski županiji so danes ponoči ukrotili, gasilci požarišče še vedno varujejo. V Tučepih so gasilci ubranili hiše, v Šibensko-kninski županiji pa si prizadevajo preprečiti širjenje požara v nacionalni park Krka, so sporočili iz Hrvaške gasilske zveze ( HVZ). Zaradi varnosti je glavni gasilski poveljnik predlagal, da se turistom danes prepove vstop v Nacionalni park Krka.

air tractor
Novice Poškodovani air tractor na popravilo v Španijo
Nanos požar
Novice Zagorelo pobočje na Nanosu, požar pod nadzorom
Šibenik požar
Novice V nakupovalnem središču v Šibeniku izbruhnil požar: ljudi so evakuirali, dve osebi obtičali v dvigalu #video
Požar Kalifornija
Novice Strašen požar divja po Kaliforniji: dosegel je tudi 250 kilometrov oddaljeni San Francisco
Požar v Kaliforniji
Novice V severni Kaliforniji divja eden izmed najhujših požarov v zgodovini
Pelješac
Novice Požar na Pelješcu gasilo okoli sto gasilcev s štirimi kanaderji